SAD
0

Obama predstavio novi plan o zdravstvu

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik SAD Barack Obama predstavio je danas novi plan o sveobuhvatnoj reformi sistema zdravstva, u pokušaju da dobije podršku Kongresa za njegovo usvajanje.

Jedan od ključnih prijedloga je da vlast dobije nova ovlaštenja i pravo da spriječi privatne osiguravajuće kuće da nameću prevelika povećanja premija, da ih ograniči ili da u ime korisnika zatraži vraćanje dijela uplaćenih sredstava, prenosi BBC.

Obama je odredio reformu zdravstva za jedan od prioriteta svoje politike, ali do sada nije uspio da nametne usvajanje novog zakona.

"Tražim od obje stranke da pronađu zajedničku osnovu u pokušaju da riješimo problem koji je sa nama već generacijama", rekao je Obama na sastanku sa delegacijom republikanaca i demokrata u Bijeloj kući.

Obaminim planom predviđeno je da osiguravajuće kuće više nemaju pravo da odbiju davanje zdravstvenog osiguranja ljudima sa postojećim zdravstvenim problemima ili da im ga naplate više.

Takođe, predviđeno je smanjenje poreza na visoke troškove zdravstvenog osiguranja, što su u Kongresu zatražile neke demokrate, ali i sindikati.

Demokrate su gubitkom senatorskog mjesta iz Massachusettsna izborima u januaru istovremeno ostale bez apsolutne većine od 60 mjesta u Senatu, što im je do tada omogućavalo neometano usvajanje zakona.

Debata o novom prijedlogu reforme zdravstva smatra se za ključni momenat u procesu usvajanja prijedloga zakona, poslije višemjesečne burne rasprave o ovom pitanju.