Svijet
0

Sekretar SAD-a pozdravio stav EU o napadima u Siriji

SRNA
John Kerry
John Kerry
Američki državni sekretar John Kerry pozdravio je danas stav EU da postoje snažni dokazi da je sirijska vlada izvela napad hemijskim oružjem na civile u blizini Damaska u augustu.

"Veoma smo zahvalni EU koja je izašla danas sa ovim saopćenjem u vezi sa Sirijom", rekao je Kerry nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU u Viljnusu, prijestonici Litvanije.

U saopćenju EU osuđuje se napad hemijskim oružjem 21. augusta u blizini Damaska kao flagrantno kršenje međunarodnog prava, ratni zločin i zločin protiv humanosti.

"Mi smo jednoglasni u najsnažnijoj osudi ovog užasnog čina", navodi se u saopćenju svih 28 članica EU.

Suočena sa korištenjem hemijskog oružja međunarodna zajednica ne može da ostane po strani, navodi se u saopćenju i dodaje da je jasan i snažan odgovor od ključne važnosti da se pokaže da su ovakvi zločini neprihvatljivi i da niko nema imunitet.

U saopćenju se navodi da raspoložive informacije pružaju čvrste dokaze da je sirijska vojska izvela napad hemijskim oružjem u blizini Damaska i pozdravlja prijedlog francuskog predsjednika Francoisa Hollandea da se sačeka izvještaj inspektora UN u vezi sa hemijskim oružjem, pa tek onda da se preduzmu naredni koraci.

EU apelovala je na Vijeće sigurnosti UN-a da se ujedini u svojim naporima da budu spriječeni budući napadi hemijskim oružjem.

Ministri vanjskih poslova EU pozvali su da se utvrdi pojedinačna odgovornost za napade ove vrste, kao i da se potvrdi uloga Međunarodnog krivičnog suda u istrazi i procesuiranju ovakih krivičnih djela.

"Samo političko rješenje može da okonča krvoproliće, teška kršenja ljudskih prava i razaranje u Siriji. Sveobuhvatni diplomatski proces u cilju političkog rješenja sada je potrebniji nego ikad", navodi se u saopćenju i dodaje da se mora hitno organizovati mirovna konferencija "Ženeva dva".

Na zvaničnoj internet stranici EU objavljeno je da je Unija spremna da pruži svu pomoć neophodnu za postizanje političkog rješenja i da sarađuje sa svim partnerima i međunarodnim akterima, posebno UN-om.