Svijet
0

Evropski lideri: Amerika treba odložiti vojni napad na Siriju

Anadolija
Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) pozvali su danas Sjedinjene Američke Države (SAD) da odlože eventualni vojni napad na Siriju, javlja Agencija Anadolija.

Evropski ministri predlažu da odluka bude odložena dok inspektori Ujedinjenih naroda (UN) ne objave izvještaj o napadu hemijskim oružjem, koji je 21. avgusta u Damasku izvršio sirijski režim Bashara al-Assada.

S druge strane, američki državni sekretar John Kerry izjavio je da će ovaj zahtjev prenijeti svojim saradnicima iz administracije predsjednika Baracka Obame.

Inače, u Viljnusu se danas i sutra održava samit šefova diplomatije EU-a, a Litvanija je domaćin tog događaja s obzirom da trenutno predsjedava Unijom.

Međutim, američki mediji tvrde da je Obama već danas počeo intenzivno da lobira kako bi “neodlučne” kongresmene uvjerio da podrže vojni napad na Siriju kao odgovor na napad hemijskim oružjem protiv civila.

Američki zvaničnici su ranije izjavili da je Assadov režim izveo napad hemijskim oružjem 21. avgusta u Damasku i navode da je u napadu ubijeno 1.429 osoba, od čega je 426 djece.