{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šefovi diplomatija EU podijeljeni o sirijskom pitanju

S
23.3.2013. u 22:08
0
9
Šefovi diplomatija EU podijeljeni o sirijskom pitanju
0
Šefovi diplomatija EU podijeljeni o sirijskom pitanju
Foto: Anadolija
EU je i nakon današnjih razgovora šefova diplomatija u Dublinu ostala podijeljena po pitanju načina jačanja pomoći sirijskoj opoziciji.
Švedski ministar inostranih poslova Karl Bildt, koji je skeptičan prema francuskoj i britanskoj incijativi za ukidanje embarga na naoružanje pobunjenicima, rekao je da je na sastanku u Dublinu među šefovima diplomatija EU bilo veoma teško uočiti entuzijazam "za dalje naoružavanje sukoba u kojem ionako ima previše oružja".

Poslije dvogodišnjeg rata u kojem je poginulo 70.000 ljudi, Pariz i London su saopćili da žele da pojačaju pritisak na sirijskog predsjednika Bashara al Asada i da pokušaju da ga primoraju da sjedne za pregovarački sto tako što će dozvoliti isporuke naoružanja pobunjenicima.

Članice EU, poput Njemačke, Austrije i Švedske su protiv toga, strahujući da bi naoružanje moglo dospjeti u ruke islamističkih militanata, proširiti sukob na region i ohrabriti Iran i Rusiju da ojačaju isporuke oružja Asadu.

Diplomate ističu da su Francuska i Britanija tokom dvodnevnog sastanka šefova diplomatija EU naišle na vrlo malo podrške za njihovu inicijativu za ukidanju embarga na uvoz oružja sirijskim pobunjenicima.

Prema mišljenju diplomata, u narednih dva mjeseca biće nastavljene diskusije o tome na koji način će ili da li će uopšte biti izmijenjene evropske sankcije Siriji.

Za izmjene embarga za naoružanje, koji mora biti obnovljen ili izmijenjen do 1. juna, neophodna je podrška svih članica EU.

Analitičari smatraju da bi Britanija i Francuska mogle samostalno da djeluju ukoliko ne dobiju podršku svojoj inicijativi.

Švedski ministar inostranih poslova rekao je da bi u slučaju da "različiti igrači, krenu na različite strane, to značilo produženje sirijskog sukoba".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: