Svijet
0

Asad ponudi pregovore s opozicijom, odbio da ode s vlasti

FENA
Bashar al-Assad
Bashar al-Assad
Sirijski predsjednik Bašar el Asad izrazio je spremnost da pregovara s opozicionom, ali je odbio da se povuče.

U intervjuu za današnji "Sunday Times" koji je snimljen prošle sedmice u njegovoj rezidenciji u Damasku, Asad je ponudio pregovore s pobunjenicima u cilju okončanja krize pod uslovom da polože oružje, ali je napravio razliku između "političkih entiteta" sa kojima bi razgovarao i "oružanih terorista".

  • Spremni smo da pregovaramo sa svima, uključujući ekstremiste koji predaju oružje. Mi možemo voditi dijalog s opozicijom, ali ne i s teroristima - poručio je Asad.

U međuvremenu, generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon i specijalni izaslanik međunarodne zajednice za Siriju Lahdar Brahimi ponudili su posredovanje u mirovnim pergovorima između Asadovog režima i opozicije, navodi AFP.

U dvogodišnjem sukobu u Siriji, prema procjenama UN-a, poginulo je više od 70.000 ljudi, ali Asad odbacuje optužbe da je uzrok rata to što odbija da se povuče s vlasti.

  • Ako je ovaj argument tačan, to znači da će sukobi prestati ako ja odem. Očigledno je da je to apsurdno, a nedavni događaji u Libiji, Jemenu i Egiptu su dokaz za to - rekao je Asad.

On je optužio britansku vladu da hoće da naoruža, kako ih je nazvao, teroriste u njegovoj zemlji.

  • Kako možemo očekivati od njih da smanje nasilje kada hoće da pošalju oružje teroristima i ne pokušavaju da olakšaju dijalog među Sirijcima? - pitao je Asad.

Britanija se zalaže za ukidanje evropske zabrane snabdijevanja sirijskih pobunjenika oružjem, ali su ministri vanjskih poslova EU-a na sastanku prošlog mjeseca odlučili da za pobunjenike dozvole "tehničku pomoć" i "pomoć koja nije ubojita".

Asad je dodao da je "Britanija decenijama, a neki kažu i stoljećima, igrala nekonstruktivnu ulogu u različitim slučajevima". On je kazao da ne očekuje da Britanija može odigrati konstruktivnu ulogu u okončanju sukoba u njegovoj zemlji, prenio je Tanjug.

  • Ne očekujemo da neko ko podmeće požare bude vatrogasac - rekao je Asad.