Svijet
0

Evropska unija danas odlučuje da li će ukinuti embrago Siriji

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministri Evropske unije danas će diskutovati o zahtjevu Velike Britanije i Francuske da se olakšaju sankcije Siriji za uvoz oružja, kako bi se pobunjenici mogli snabdjeti oružjem.

Na sastanku u Briselu sekretar Velike Britanije William Hague očekuje da će biti donesen zaključak da trenutni sankcijski režim, koji ističe krajem ove sedmice, nije funkcionalan.

Hague želi da se ugradi amandman koji će biti poslat umjerenim snagama opozicije.

Nekoliko zemalja EU je totalno protiv ukidanja embarga na oružje. Smatraju da bi se ukidanje embarga moglo "obiti o glavu" EU te da bi oružje moglo završiti u rukama militanata i ekstremnih grupa.

Britanija se zalaže da oružje bude dostavljano pod strogom kontrolom. Postoji i mogućnost da postojeći embargo bude produžen do Ženevske konferencije, na kojoj se očekuje uspjeh u rješavanju situacije u Siriji.

Ministar vanjskih poslova Sirije Walid Muallem potvrdio je da će vlasti Sirije učestvovati na Međunarodnoj konferenciji za mir, koja će biti održana u Ženevi sljedećeg mjeseca, javlja BBC.

Muallem je izjavio kako je to dobra šansa za političko i rješenje konflikta u kojem je poginulo više od 80.000 ljudi. Opozicija još nije potvrdila dolazak.

"Ne postoji lagan odgovor za zaustavljanje prolijevanja krvi u Siriji, ali slanje još oružja definitivno nije jedan od njih. Međunarodne grupe bi se trebale fokusirati na sprečavanje transfera oružja svim stranama i pronalaženju političkog rješenja krize", rekla je šefica kontrole naoružanja Oxfama Anna Macdonald.