Svijet
0

Šefica MMF-a upozorava: Amerika gura svijet u recesiju

Klix.ba
Christine Lagarde i Barack Obama (Foto: AFP)
Christine Lagarde i Barack Obama (Foto: AFP)
Šefica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde upozorila je svijet na mogući scenarij ukoliko republikanci i demokrate u Sjedinjenim Američkim Državama ne postignu dogovor o povećanju limita zaduživanja države.

Lagarde je ove tvrdnje iznijela samo dan nakon što su pregovori između predsjednika Baracka Obame i predstavnika republikanaca Johna Boehnera propali. Budžet SAD-a je trebao biti usvojen do 1. oktobra, međutim, republikanci i demokrate ne mogu se dogovoriti o iznosu novog zaduženja, zbog čega su stotine hiljade radnika u tamošnjoj administraciji poslani na prinudni odmor.

Ukoliko dogovor ne bude postignut za dva dana, kazala je šefica MMF-a, svjetska ekonomija bi mogla osjetiti katastrofalne posljedice.

"To bi dovelo do velikih poremećaja u cijelom svijetu koji bi ponovo bio izložen padu u recesiju", kazala je Lagarde za američku televiziju NBC.

Američke političare kritikuju i ministri zemalja članica G20 te su upozorili da je potrebno hitno donošenje odluke kada je povećanje limita zaduženja u pitanju.

"Kada ste najveća ekonomija svijeta, sigurni raj u svim pogledima, kao što je to bio slučaj, ne možete se baviti kreativnim vođenjem računa", dodala je Lagarde.

Zabrinut je i prvi čovjek Svjetske banke Jim Yong Kim, koji je kazao da će političku i ekonomsku krizu u SAD-u prvo osjetiti zemlje u razvoju kroz povećanje kamatnih stopa, nakon čega će na udaru biti i najjače ekonomije svijeta.

Prije nekoliko dana Obama je optužio republikance da državu vode u recesiju. Prema najnovijoj anketi EBS-a i Washington posta, čak 70 posto Amerikanaca smatra da republikanci nisu upravu kada je u pitanju budžetska kriza.