biznis
0

Lagarde: Američka kriza ugrožava svjetsku ekonomiju

FENA
Christine Lagarde (Foto: AFP)
Christine Lagarde (Foto: AFP)
Izvršna direktorica MMF-a Christine Lagarde izjavila je da je neuspjeh da se poveća gornja granica američkog duga daleko veća prijetnja svjetskoj ekonomiji od trenutne blokade vladinih institucija.

Ona je kazala da je privoljavanje SAD-a na novi limit duga "kritična misija", prenosi BBC.

Spor oko budžeta između Kongresa i predsjednika Baracka Obame prekinuo je rad brojnih vladinih institucija.

Novi se problemi, međutim, spomljaju. SAD dostiže limit svog dopuštenog zaduživanja i ne mogu pristati da ga povećaju iz straha da će ostati bez novca.

U govoru o deceniji izazova koja stoji pred svjetskom ekonomijom, Lagarde je izjavila da američka vlada treba dugoročno stabilizirati svoje finansije.

Kao što je, međutim, često govorila ranije, ne bi trebalo biti većih promjena u kratkoročnom periodu jer bi to potkopalo ekonomski oporavak.

Američki predsjednik Barack Obama i Kongres danima su u političkom sporenju, koje je imalo posljedice za vladine institucije koje nisu od suštinskog značaja.

Blokada je ostavila bez plata više od 700.000 vladinih službenika i zatvorila je nacionalne parkove, turističke lokacije, vladine internetske stranice, uredske zgrade i izazvala je još mnoge posljedice.

Ipak, dok budžetska kriza bjesni u Washingtonu, druga - potencijalno i opasnija - pomalja se u sedmicama koje dolaze.

Američka vlada će 17. oktobra ostati bez gotovine kako bi platila svoje račune dok se ne podigne gornja granica zaduživanja.