Svijet
0

Seehofer predsjednik Njemačke do izbora novog

FENA
Horst Seehofer (Foto: AFP)
Horst Seehofer (Foto: AFP)
Predsjednik Bundesrata, gornjeg doma njemačkog parlamenta u kome su zastupljeni predstavnici 16 njemačkih pokrajina, Horst Seehofer će, prema ustavu, do izbora novog šefa države, obavljati funkciju predsjednika Njemačke.

Ustavom je precizirano da će izbor novog predsjednika uslijediti u roku od mjesec dana. Seehofer je šef bavarske vlade i Kršćansko-socijalne unije i prvi iz te partije u historiji zemlje na mjestu šefa države.

Privremeni njemački predsjednik iza sebe ima brojne političke uspjehe, sakupljene „poene“ i pohvale, ali i jednu privatnu „priču“ koja je prije nekoliko godina zaokupljala medije.

Seehofer, političar markantnog izgleda, oženjen, otac troje bračne i jednog vanbračnog djeteta, 2007. godine posebno je bio na nišanu medija i javnosti kada je njegova ljubavnica rodila dijete, koje je on zatim priznao, što međutim nije dovelo do razvoda braka.

Za 18. mart bi trebalo da bude sazvana Savezna skupština, ustavni organ koji se sastaje samo jednom u pet godina (kada je sve regularno), i to zbog izbora predsjednika države, a sama kancelarka Angela Merkel je već danas najavila da će budućeg predsjednika tražiti zajedno s opozicijom.

Ustav, koji je Njemačka dobila pod budnim okom sila pobjednica u Drugom svjetskom ratu, omogućava da se predsjednik može birati iz tri pokušaja - u prvom i drugom pokušaju je za izbor potrebna apsolutna, a u trećem relativna većina.

Ukoliko se u prvom krugu ne izglasa njemački predsjednik, onda odmah može da počne i sljedeći krug glasanja.

Po Ustavu, Njemačka ne bira direktno ni kancelara ni predsjednika. Savezni predsjednik mora biti Nijemac s pravom glasa, i to stariji od 40 godina. On ima pravo na najviše dva mandata po pet godina, nema vrhovnu komandu nad oružanim snagama i protokolarno stoji na čelu zemlje, kao ustavni organ koji predstavlja državu „kod kuće“ i u inostranstvu.

Ko će biti novi njemački predsjednik, za sada se samo špekulira - od Thomasa de Maizierea, aktuelnog ministra odbrane, demokršćanina, do opozicionog prvaka, socijaldemokrate Franka Waltera Steinmaiera, bivšeg šefa diplomatije i „neuspjelog“ kancelarskog kandidata, koga je Merkel pobijedila, prenio je Tanjug.

Merkel je prije dvije godine ostala bez Horsta Kellera, prvog njemačkog predsjednika u historiji koji je na mjesto šefa države podnio ostavku poslije izjava da se trgovinski putevi, ako se mora, mogu braniti i oružjem, što je opozicija tada dočekala kao „rat za privredu“ i danas bez Wulffa, koji se povukao zbog optužbi za finansijske malverzacije, odnosno da je političkom funkcijom pribavljao materijalnu korist.