Svijet
0

Njemačka bira novog predsjednika 18. marta

FENA
Christian Wulff (Foto: AFP)
Christian Wulff (Foto: AFP)
Predsjednik njemačkog parlamenta Norbert Lamert najavio je sinoć da će na posebnoj sjednici Savezne skupštine 18. marta biti izglasan novi predsjednik, nasljednik Christiana Wulffa, koji je u petak podnio ostavku.

Glasanje se smatra formalnošću budući da su se vladajuće partije i vodeće opozicione stranke već dogovorile da novi predsjednik bude istočnonjemački aktivist za ljudska prava Joachim Gauck, navodi AP.

Gauck (72) je bivši svećenik Luteranske crkve koji se borio protiv komunističkog režima bivše Istočne Njemačke.

Wulff (52) je podnio ostavku na tu pretežno ceremonijalnu funkciju zbog optužbi za nejasne finansijske odnose s bogatim biznismenima, sporni, uzeti a prešućeni polumilionski kredit za kupovinu kuće i drugih optužbi, koje se uglavnom odnose na period dok je bio šef vlade Donje Saksonije, prenio je Tanjug.

Savezna skupština je ustavni organ koji se sastaje samo jednom u pet godina zbog izbora šefa države. Njemački Ustav omogućava da se predsjednik bira iz tri pokušaja - u prvom i drugom pokušaju je za izbor potrebna apsolutna, a u trećem relativna većina.

Savezni predsjednik, prema Ustavu, mora biti Nijemac s pravom glasa i stariji od 40 godina.

On ima pravo najviše na dva mandata po pet godina, nema vrhovnu komandu nad oružanim snagama, protokolarno stoji na čelu zemlje kao ustavni organ koji predstavlja državu ''kod kuće'' i u inostranstvu.