Svijet
0

Nijemci u nedjelju biraju predsjednika države

FENA
Christian Wulff (Foto: AFP)
Christian Wulff (Foto: AFP)
Njemačka u nedjelju bira svog 11. po redu poslijeratnog predsjednika, a kao sasvim siguran važi izbor Joachima Gaucka (72), kandidata i vlasti i opozicije, harizmatičnog evangelističkog svećenika iz Rostocka i bivšeg borca za ljudska prava u DDR-u, koji će na tom mjestu naslijediti Christiana Wulffa, jedinog u historiji zemlje koji se iz predsjedničke službe povukao pod teškim optužbama da se okoristio politikom.

Gauck, koga kancelarka Angela Merkal, ako je vjerovati tvrdnjama analitičara, nije željela za predsjednika, ali je pokleknula pred čvrstim zahtjevima svojih slabih koalicionih partnera liberala, važi kao apsolutni favorit, koji će na izborima u nedjelju, 18. marta, postati novi njemački predsjednik.

I opoziciona partija Ljevica je u „predsjedničku utrku“ poslala svog kandidata - Beate Klarsfeld (73), njemačko-francusku novinarku, poznatu kao „lovca na naciste“ i po tome što je „raspalila“ šamar bivšem kancelaru Kurtu Georgu Kiesingeru zbog njegove nacističke prošlosti, ali se za nju kaže da je bez šansi.

Izbor predsjednika države, prema njemačkom ustavu koji je 1949. godine usvojen pod „budnim okom“ sila pobjednica Drugog svjetskog rata, nije direktan već indirektan, u Saveznoj skupštini, ustavnom organu zemlje, sastavljenom od članova Bundestaga (donji dom parlamenta) i istog broja delegata iz 16 pokrajina (ukupno 1240 članova), među kojima nisu samo političari, već i glumci, sportisti, umjetnici i druge javne i poznate ličnosti.

Savezna skupština se sastaje samo jednom u pet godina, i to samo radi izbora predsjednika.

Savezni predsjednik, po Ustavu, mora biti Nijemac s pravom glasa, i to stariji od 40 godina. On ima pravo na najviše dva mandata po pet godina, nema vrhovnu komandu nad oružanim snagama i protokolarno stoji na čelu zemlje, kao ustavni organ koji predstavlja državu „kod kuće“ i u inostranstvu.

Njemački ustav omogućava da se predsjednik može birati iz tri pokušaja - u prvom i drugom pokušaju je za izbor potrebna apsolutna, a u trećem relativna većina.

Za Joachima Gaucka, poznatog i po konzervativnim stavovima, naročito prema strancima, ali i prema socijalnim slučajevima koji padaju na teret države, kaže se da je harizmatičan, popularan, ugledan i poželjan za tu funkciju iako mu se predbacuje „mana“ iz privatnog života.

Gauck bi, naime, mogao biti prvi njemački predsjednik koji bi u dvorcu "Belvi" bio u "divljem braku". Naime, on već 12 godina živi zajedno s Danielom Schatt, novinarkom, koja se bavi političkim temama i koja će, kako se najavljuje, napustiti struku kada njen životni saputnik bude postao predsjednik.

Sam Gauck, otac četvero djece, prenose mediji, nije razveden, a s ovom novinarkom, koja živi u Nuernbergu, ima savremeni i u Njemačkoj čest oblik partnerstva, označen kao „vikend veza“, zbog mogućnosti da se zaposleni partneri, uglavnom, vikendom susreću.

Gauck, star 72 godine i njegova 20 godina mlađa partnerka Schatt žive godinama "između" Berlina i Nuernberga, bez vjenčanog prstenja, ali poznavaoci prilika tvrde - veoma sretno, prenio je Tanjug.