Svijet
0

Saudijski kralj Abdullah obećao reforme

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Saudijski kralj Abdullah, u nastojanju da spriječi javne izraze nezadovoljstva koji su zahvatili druge arapske zemlje, najavio je u petak reforme u okviru kojih će gotovo sto milijardi dolara biti potrošeno na socijalne olakšice, radna mjesta i stambenu izgradnju.

Tokom kratkog govora na televiziji, nakon podnevne molitve petkom, 86-godišnji saudijski kralj odao je priznanje snagama sigurnosti zbog očuvanja stabilnosti tokom nedavnih demonstracija u kraljevini. On je obećao povećanje broja pripadnika vjerske i obične policije, prenosi VoA.

Po završetku njegovog govora, voditelji su pročitali niz kraljevskih dekreta, među kojima je i povećanje minimalne mjesečne plaće za državne službenike na 800 dolara. Rečeno je i da će 66 milijardi i 700 miliona dolara biti utrošeno na izgradnju stanova, dok će u sektoru sigurnosti i javnih službi biti otvoreno 60 hiljada radnih mjesta.

Vlada je obećala i pojačavanje borbe protiv korupcije.

Ranije ovog mjeseca, saudijska vlada je zabranila proteste, iako je kasnije održano nekoliko manjih demonstracija.

Kralj Abdullah je u februaru već ponudio neke inicijative za smanjenje nezadovoljstva građana. Između ostalog, naredio je povećanje primanja za državne službenike od 15 posto, kao i veća sredstva za niz socijalnih programa.