Saudijska Arabija
0

Kralj Abdullah će pomoći građanima sa 35 milijardi dolara

FENA
Kralj Abdullah (Foto: AFP)
Kralj Abdullah (Foto: AFP)
Kralj Saudijske Arabije Abdullah bin Abdul Aziz, pred povratak u zemlju nakon tri mjeseca liječenja u inostranstvu, izdao je naređenja o izdvajanju 35 milijardi dolara za rješavanje stambenih pitanja, socijalna davanja i obrazovanje za porodice slabijeg materijalnog stanja, prenijeli su u četvrtak saudijski mediji.

Kralj je naredio da se za razvojni stambeni fond izdvaja 40 milijardi saudijskih rijala da bi se realizirali zahtjevi ljudi za podizanje kredita za kupovinu stana.

Suma od milijardu saudijskih rijala bit će uplaćena za socijalna davanja, tako da svi članovi porodica slabijeg imovinskog stanja, od osam do 15 godina, dobiju prinadležnosti.

Kralj je namijenio 1,2 milijarde saudijskih rijala za različite društvene fondove i pokretanje programa za obučavanje žena, dok će vladini službenici i dalje primati dodatak od 15 posto na svoje plate za visoke troškove života.

Oko 480 miliona saudijskih rijala bit će uplaćeno Ministarstvu za obrazovanje za pomoć siromašnim učenicima i studentima, kojima će biti osigurani odjeća, školske torbe i druge neophodne stvari, a čak će i određeni broj mjesta na univerzitetima biti rezervisan za njih.

Uz ovu novčanu pomoć građanima, kralj je najavio i da će veći broj zatvorenika biti pušten iz zatvora.

Kako navode mediji u Saudijskoj Arabiji, ovo je najveća finansijska pomoć narodu u modernoj historiji Saudijske Arabije.