Svijet
0

Jordan: Kralj obećao brzu provedbu reformi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jordanski kralj Abdullah Drugi obećao je u nedjelju da će ubrzati provedbu demokratski reformi, ali je upozorio da ulični protesti vode u haos.

Abdullah je u govoru na televiziji povodom svoje 12. godišnjice na čelu zemlje i devet desetljeća od formiranja države rekao da podržava prijedlog novog izbornog zakona po kojem bi vladu birao parlament, a ne kralj.

"Svjedoci smo promjena u regiji", rekao je jordanski kralj i dodao da postoji razlika između traženja demokratskih promjena i opasnosti od haosa i nemira, prenosi Reuters.

Abdullah je rekao da želi zakonodavstvo koje ima veće ovlasti i promjenu ustava koja bi garantovala veća politička prava, ali da ne prihvata da nepoznate radikalne grupe na ulicama vrše pritisak za provedbu reformi i izazivaju nerede.

"Naša reformistička vizija podrazumijeva ubrzanje reformi koje će biti odraz želja naroda... daleko od protesta na ulicama i odsustva razuma", kazao je on.

Jordanska opozicija, koju predvode islamisti, izrazila je nezadovoljstvo reformama predloženim nakon višesedmičnih protesta jer smatra da su nedovoljne.

Kralj, naime, raspolaže nizom ovlaštenja, od imenovanja vlade do raspuštanja parlamenta.

U Jordanu nije bilo masovnih protesta ni pobuna poput onih kojima su svrgnuti režimi u Tunisu i Egiptu, ni sukoba kakvi su izbili u Siriji, Jemenu i Bahreinu.