Svijet
0

Saudijske trupe u Bahreinu pomažu vlastima da uspostave mir

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vojni izvor iz regiona Persijskog zaliva potvrdio je danas da su strani vojnici upućeni u Bahrein da bi pomogli vlastima da ponovo uspostave mir, nakon što su se tokom vikenda sukobili demonstranati i bezbjednosne snage.

Vojni zvaničnik, koji nije želio da bude imenovan, rekao je njemačkoj novinskoj agenciji DPA da su vojnici iz nekoliko zemalja Vijeća za saradnju u Zaljevu (GCC) poslati u Bahrein.

   U šestočlanom regionalnom bloku GCC su Bahrein, Saudijska Arabija, Kuvajt, Katae, Ujedinjeni Arapski Emirati i Oman.

   Britanski Foreign Office je nešto ranije saopštio da posjeduje informacije da se Saudijska Nacionalna garda priprema da uđe u Bahrein zbog čega je britanskim turistima u toj zemlji preporučeno da ne izlaze na ulice.

   Međutim, očevici su izjavili da na ulicama prijestonice Bahreina, Manami nisu primjećeni strani vojnici.

   Prema javljanju novinske agencije Bahreina, određeni pbroj poslanika pozvalo je kralja da uvede vojni zakon nakon sukoba koji su izbili 12. i 13. marta i u kojima je bilo poginulih i povrijeđenih.

   Od početka demonstracija u Bahreinu 14. februara poginulo je sedam demonstranata.
   Parlamentarni blok zatražio je da na tri mjeseca bude uveden vojni zakon, u koji bi spadalo prisustvo vojske na ulicama i policijski čas.

   Sve su prisutnija strahovanja da su antivladini protesti za reforme Ustava i veća prava promijenili smisao i da su prerasli u vjerski sukob između većinskih šiita sa sunitskom manjinom.

   Postoje i zabrinutosti i među susjednim zemljama, poput Saudijske Arabije i Kuvajta u kojima živi manja, ali značajna šiitska populacija, da se Iran, u kojem većinu čine šiiti, mješa u interna putanja zalivskih zemalja.