Svijet
27

Saudijska Arabija traži da Assad ne učestvuje na mirovnoj konferenciji o Siriji

FENA
Bashar al-Assad (Foto: AFP)
Bashar al-Assad (Foto: AFP)
Saudijski ministar vanjskih poslova, princ Saud al-Fejsal izjavio je u subotu da sirijski predsjednik Bashar al-Assad ne bi trebao učestvovati na mirovnoj konferenciji čiji je cilj okončanje sukoba u Siriji.

"Podržavamo volju sirijskog naroda, koju je on jasno izrazio poručivši da ne želi prisustvo na konferenciji Bashara al-Assada ili onih čije su ruke umrljane krvlju sirijskog naroda" izjavio je on novinarima u Džedi, prenose agencije.

Saudijska Arabija je među zalivskim državama koje Sirija optužuje da naoružavaju pobunjenike koji se bore da svrgnu Assada otkako su mirni protesti iz marta 2011. godine prerasli u otvoreni sukob nakon što je režim silom pokušao da ih uguši.

Više od 94.000 osoba ubijeno je tokom dvogodišnjeg sukoba, sudeći po aktivistima za ljudska prava.

SAD i Rusija zajednički su predložil održavanje mirovne konferencije koja bi okupila predstavnike sirijske opozicije i Assadovog režima.

Opozicija je, ipak, ponovila svoj stav da neće pregovarati s Assadom dok ne pristane da napusti vlast, iako njegov odlazak s vlasti nije nikakav preduslov za održavanje konferencije.

Fejsal je izjavio da će konferencija, koja bi se trebala održati u Ženevi, dovesti do "trenutnog primirja i i ispunit će aspiracije sirijskog naroda da se ostvari mirna tranzicija vlasti".