Svijet
5

Saudijska Arabija odbija da uđe u Vijeće sigurnosti UN-a

FENA
Saudijska Arabija je u petak odbila da uđe u Vijeće sigurnosti UN-a kako bi protestirala protiv "nemoći" ove instance i njenog neuspjeha u rješavanju kriza na Bliskom istoku, posebno sirijske.

"Saudijska Arabija nema druge opcije nego da odbije postati članicom Vijeća sigurnosti sve dok se ono ne reformira i dok mu se ne daju sredstva da ispunjava svoju dužnost i svoje odgovornosti kako bi sačuvao mir i sigurnost u svijetu", saopćilo je saudijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Saudijska Arabija je u četvrtak prvi put izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, s Čadom, Čileom, Nigerijom i Litvanijom. Njen dvogodišnji mandat treba da počne 1. januara 2014.

Saudijsko ministarstvo smatra kako je činjenica "da se režimu u Siriji dopušta da ubija svoj narod i da ga uništava hemijskim oružjem, uz znanje cijelog svijeta, bez sankcija, jasan dokaz nemoći Vijeća sigurnosti da ispunjava svoju dužnost i obaveze".

U saopćenju se osuđuje "politika dva aršina" Vijeća sigurnosti i ističe kako "palestinsko pitanje nije riješeno 65 godina" i da Vijeće sigurnosti nije uspjelo da oslobodi Bliski istok od oružja za masovno uništenje.