{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saudijska Arabija odbija da uđe u Vijeće sigurnosti UN-a

F
18.10.2013. u 12:04
5
25
Saudijska Arabija odbija da uđe u Vijeće sigurnosti UN-a
5
Saudijska Arabija odbija da uđe u Vijeće sigurnosti UN-a
Saudijska Arabija je u petak odbila da uđe u Vijeće sigurnosti UN-a kako bi protestirala protiv "nemoći" ove instance i njenog neuspjeha u rješavanju kriza na Bliskom istoku, posebno sirijske.
"Saudijska Arabija nema druge opcije nego da odbije postati članicom Vijeća sigurnosti sve dok se ono ne reformira i dok mu se ne daju sredstva da ispunjava svoju dužnost i svoje odgovornosti kako bi sačuvao mir i sigurnost u svijetu", saopćilo je saudijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Saudijska Arabija je u četvrtak prvi put izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, s Čadom, Čileom, Nigerijom i Litvanijom. Njen dvogodišnji mandat treba da počne 1. januara 2014.

Saudijsko ministarstvo smatra kako je činjenica "da se režimu u Siriji dopušta da ubija svoj narod i da ga uništava hemijskim oružjem, uz znanje cijelog svijeta, bez sankcija, jasan dokaz nemoći Vijeća sigurnosti da ispunjava svoju dužnost i obaveze".

U saopćenju se osuđuje "politika dva aršina" Vijeća sigurnosti i ističe kako "palestinsko pitanje nije riješeno 65 godina" i da Vijeće sigurnosti nije uspjelo da oslobodi Bliski istok od oružja za masovno uništenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: