Opet problemi
52

Saudijska Arabija obustavila dijalog s Katarom

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zvaničnici Saudijske Arabije su kazali da su obustavili dijalog s Katarom kratko nakon telefonskog razgovora između čelnika Katara i saudijskog prijestolonasljednika.

Ove dvije strane su se ranije dogovarale o održavanju pregovora o katarskoj krizi.

Međutim, saudijski državnici su optužili Katar za iskrivljavanje činjenica o tom telefonskom pozivu i rekli da obustavljaju pregovore, javlja BBC.

Ovaj telefonski razgovor koji je održan u petak, kratko nakon što je američki predsjednik Donald Trump odvojeno razgovarao s obje strane, isprva je smatran mogućim napretkom u rješavanju krize.

Taj poziv je bio prvi službeni kontakt između Rijada i Dohe od početka krize.

Državni mediji obje zemlje su izvijestili da su katarski emir šeik Tamim bin Hamad al-Thani i saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman razgovarali o potrebi za dijalogom kako bi se riješila ova kriza.

Saudijska novinska agencija navodi da je čelnik Katara "izrazio želju da sjedne za sto i razgovara o zahtjevima četiriju zemalja", te da će više detalja biti objavljeno nakon što Saudijska Arabija postigne dogovor s Bahreinom, Egiptom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

U međuvremenu, Katarska novinska agencija je izvijestila da je saudijski prijestolonasljednik predložio imenovanje "dva izaslanika koji će riješiti kontroverzna pitanja na način koji neće utjecati na suverenitet država".

Kratko nakon toga, iz Saudijske Arabije su optužili Katar za "neozbiljnost" u vezi s dijalogom, te su rekli da će komunikacija između te dvije strane biti obustavljena.

Čini se da je spor izbio oko protokola. Posmatrači tvrde da su Saudijci ljuti jer katarski državni mediji nisu jasno naglasili da je ovaj poziv inicirala vlada u Dohi.