Svijet
6

Saudijska Arabija: Ne očekuje se velika izlaznost žena na izborima

Klix.ba
Foto: AFP
(Foto: AFP)
U Saudijskoj Arabiji u toku su prvi izbori na kojima je i ženama omogućeno da glasaju i budi kandidati za političke funkcije u državi.

Ovo je označeno kao jedan od koraka koji bi trebao voditi smanjenju ograničenja u državi u kojoj su ograničenja za žene najoštrija u svijetu.

Saudijska izborna komisija ranije je saopćila kako je skoro 1,5 milion ljudi starijih od 18 godina registrovano za glasanje na lokalnim izborima, a među njima 119.000 žena.

Već u 8.00 sati po lokalnom vremenu muški glasači počeli su da dolaze na glasačka birališta, a glasanje je organizovano odvojeno za muškarce i žene.

Podsjećamo, na lokalnim izborima u Saudijskoj Arabiji ukupno se kandidovalo 978 žena, uz 5.938 muškaraca, koji se bore za 2.100 otvorenih mjesta u općinskim vijećima. Od ukupnog broja pozicija, za žene su rezervisana 424 mjesta.

Prema tvrdnjama žena iz Saudijske Arabije komplikovani birokratski sistem koji je otežao glasanje, nedostatak svijesti o izbornoj participaciji, te činjenica da se žene ne mogu same dovesti do birališta najvjerojatnije će utjecati na to da izlaznost žena na izborima bude mala.