|

Saudijska Arabija: Ne očekuje se velika izlaznost žena na izborima

Saudijska Arabija: Ne očekuje se velika izlaznost žena na izborima
6
Klix.ba
12.12.2015. u 16:41
50
komentara
6

dijeljenja
1/5 Foto: AFP
2/5 Foto: AFP
3/5 Foto: AFP
4/5 Foto: AFP
5/5 Foto: AFP
U Saudijskoj Arabiji u toku su prvi izbori na kojima je i ženama omogućeno da glasaju i budi kandidati za političke funkcije u državi.
Ovo je označeno kao jedan od koraka koji bi trebao voditi smanjenju ograničenja u državi u kojoj su ograničenja za žene najoštrija u svijetu.

Saudijska izborna komisija ranije je saopćila kako je skoro 1,5 milion ljudi starijih od 18 godina registrovano za glasanje na lokalnim izborima, a među njima 119.000 žena.

Već u 8.00 sati po lokalnom vremenu muški glasači počeli su da dolaze na glasačka birališta, a glasanje je organizovano odvojeno za muškarce i žene.

Podsjećamo, na lokalnim izborima u Saudijskoj Arabiji ukupno se kandidovalo 978 žena, uz 5.938 muškaraca, koji se bore za 2.100 otvorenih mjesta u općinskim vijećima. Od ukupnog broja pozicija, za žene su rezervisana 424 mjesta.

Prema tvrdnjama žena iz Saudijske Arabije komplikovani birokratski sistem koji je otežao glasanje, nedostatak svijesti o izbornoj participaciji, te činjenica da se žene ne mogu same dovesti do birališta najvjerojatnije će utjecati na to da izlaznost žena na izborima bude mala.
Prijavi grešku


Komentari (50)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...