{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saudijska Arabija: Ne očekuje se velika izlaznost žena na izborima

12.12.2015. u 16:41
6
50
Saudijska Arabija: Ne očekuje se velika izlaznost žena na izborima
6
U Saudijskoj Arabiji u toku su prvi izbori na kojima je i ženama omogućeno da glasaju i budi kandidati za političke funkcije u državi.
Ovo je označeno kao jedan od koraka koji bi trebao voditi smanjenju ograničenja u državi u kojoj su ograničenja za žene najoštrija u svijetu.

Saudijska izborna komisija ranije je saopćila kako je skoro 1,5 milion ljudi starijih od 18 godina registrovano za glasanje na lokalnim izborima, a među njima 119.000 žena.

Već u 8.00 sati po lokalnom vremenu muški glasači počeli su da dolaze na glasačka birališta, a glasanje je organizovano odvojeno za muškarce i žene.

Podsjećamo, na lokalnim izborima u Saudijskoj Arabiji ukupno se kandidovalo 978 žena, uz 5.938 muškaraca, koji se bore za 2.100 otvorenih mjesta u općinskim vijećima. Od ukupnog broja pozicija, za žene su rezervisana 424 mjesta.

Prema tvrdnjama žena iz Saudijske Arabije komplikovani birokratski sistem koji je otežao glasanje, nedostatak svijesti o izbornoj participaciji, te činjenica da se žene ne mogu same dovesti do birališta najvjerojatnije će utjecati na to da izlaznost žena na izborima bude mala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: