|

Historijski dan: Žene u Saudijskoj Arabiji danas prvi put na izborima

Historijski dan: Žene u Saudijskoj Arabiji danas prvi put na izborima
196
Klix.ba
12.12.2015. u 11:36
133
komentara
196

dijeljenja
Historijski dan: Žene u Saudijskoj Arabiji danas prvi put na izborima Foto: AFP
U Saudijskoj Arabiji danas se održavani općinski izbori, a prvi put i žene će moći glasati i biti izabrane na određene funkcije. Tu odluku donio je bivši kralj Abdullah 2011. godine, omogućivši ženama izborno pravo, ali samo na nižim nivoima vlasti.
Na općinskim izborima u Saudijskoj Arabiji ukupno se kandidovalo 978 žena, uz 5.938 muškaraca, koji se bore za 2.100 otvorenih mjesta u općinskim vijećima. Od ukupnog broja pozicija, za žene su rezervisana 424 mjesta.

Žene u Saudijskoj Arabiji čine oko 16 posto ukupne radne snage, ali je njihova uloga u upravljačkim strukturama bila minimizirana.

Na osnovu podataka Svjetskog ekonomskog foruma za ravnopravnost spolova, Saudijska Arabija zauzima 130 mjesto, od ukupno 142 rangirane države. Na listi ispod Saudijske Arabije nalaze se Oman, Liban, Sirija, Jemen, Maroko i Iran.

Izborno pravo koje je dato ženama predstavlja važan korak ka demokratizaciji društva koje je izuzetno konzervativno, u skladu sa šerijatskim zakonom. Tako žene u Saudijskoj Arabiji još uvijek nemaju dozvolu da voze automobil, a ukoliko žele putovati u inostranstvo moraju imati dozvolu muškog srodnika.

Rezultati izbora očekuju se u subotu poslijepodne.
Prijavi grešku


Komentari (133)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...