Svijet
45

Saučesnica u terorističkom napadu u Parizu u Siriju stigla dan nakon masakra

Klix.ba
Hayat Boumeddiene
Hayat Boumeddiene
Žena osumnjičena da je bila saučesnik u napadima u Parizu prošle sedmice ušla je u Siriju iz Turske 8. januara, izjavio je danas turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu. Radi se o dvadesetšestogodišnjoj Hayat Boumeddiene, djevojci ubijenog teroriste Amedyja Coulibalyja.

Hayat traži francuska policija zbog povezanosti s terorističkim napadom u supermarketu i smatra se da je veoma opasna s obzirom na činjenicu da je prošla obuku u terorističkom kampu u Francuskoj..

Tokom potrage se pojavila informacija da je Hayat napustila Francusku i otputovala u Tursku s ciljem da ode u Siriju.

Turski zvaničnik je otkrio da francuske vlasti nisu dale nikakve informacije o njoj, što dovodi u pitanje efikasnost obavještajnih agencija i nadzora osumnjičenih za terorizam.

Premijer Manuel Valis je već priznao da su napravljene greške.

Analiziranjem telefonskih razgovora između Boumeddiene i supruge ubijenog teroriste Cherifa Kouachija, koji je s bratom Saidom napravio masakr u redakciji satiričnog magazina Charlie Hebdo i ubio 12 ljudi, otkriveno je da je obavljeno 500 poziva prošle godine. Vjeruje su da su Boumeddiene i Coulibaly poznavale jednog od braće Kouachi od 2010. godine.

Pojavile si se i fotografije na internetu koje pokazuju Boumeddiene i Coulibaly na treningu u terorističkom kampu.