Svijet
140

Ko je žena za kojom traga francuska policija?

Klix.ba
Francuska policija od jučer intenzivno traga za 26-godišnjom Hayat Boumeddine, koja se povezuje sa talačkom krizom u supermarketu u Parizu u kojoj je poginuo njen partner Amedy Coulibaly

Coulibaly, koji je bio dobar prijatelj braće Kouachi i pripadao istoj mreži boraca, jučer je ubijen u policijskoj akciji oslobađanja talaca, a Boumeddine je pobjegla. Policija je upozorila da je Hayat naoružana i veoma opasna.

Policija je danas ispitala supruge braće Kouachi u namjeri da otkriju trag koji će ih dovesti do 26-godišnjakinje. Otkriveno je da su se Izzana Hamyd, supruga Cherifa Kouachija, i Hayat često čule. Samo tokom prošle godine zabilježeno je 500 poziva između dvije žene.

Boumeddine je inače porijeklom Alžirka, a mediji pišu da ju je Coulibaly naveo na put radikalizma. Le Monde je objavio njene fotografije na kojima, odjevena u nikab, uz svog partnera vježba pucanje.

Britanski mediji pišu da je imala teško djetinjstvo. Rođena je 1988. godine u velikoj porodici sa sedmero djece. Kada je imala šest godina majka joj je umrla, a socijalni radnici su preuzeli brigu o porodici. Hayat se tokom godina otuđila od svog oca kojeg je policija, također, ispitala.

Kazao je da je šokiran činjenicom da je njegova kćerka dio terorističke organizacije.

Hayat je svojevremeno radila kao blagajnica, ali sve se promijenilo kada je upoznala Amedyja koji je i ranije imao problema sa zakonom.

Kada ju je 2010. godine policija ispitivala zbog njegovih sumnjivih poslova, kazala je da je napustila posao jer je slabo plaćen i posvetila se svom "suprugu".

Policiji je kazala da je on inspirira i da je odlučila krenuti njegovim putem.

"Kada sam vidjela pokolj nevinih u Palestini, Iraku, Čečeniji, Afganistanu ili gdje god su Amerikanci poslali svoje bombardere, zapitala sam se 'ko su teroristi?'", kazala je tada.

U pariskom kvartu Bagneux gdje su živjeli, bili su poznati kao religiozan par. Susjedi kažu da su bili tihi, normalni i prema svima se odnosili sa poštovanjem. Prije mjesec dana nestali su iz naselja, da bi se jučer pojavili na naslovnicama svih svjetskih medija.