{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sastanak svjetskih lidera o Ukrajini traje više od 14 sati, očekuje se dogovor

Klix.ba
12.2.2015. u 08:05
16
72
Sastanak svjetskih lidera o Ukrajini traje više od 14 sati, očekuje se dogovor
16
Lideri Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke još uvijek pregovaraju o Ukrajini i traže način za prekid rata u toj zemlji. Iako je CNN javio da je dogovor o većini stvari postignut, ruski mediji navode suprotno.
Strane su navodno dogovorile povlačenje teške artiljerije, kreiranje demilitarizovane zone i budući politički status istočnoukrajinskog regiona.

Nakon najavljenog potpisivanja većeg dijela dokumenta, predstavnici Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske vratili su se u odaje nastavivši razgovore koje su ruski mediji ocijenili kao propale.

Prethodni dogovor potpisan je u septembru, a pretpostavljao je povlačenje artiljerije, samoupravu u istočnim pokrajinama i tampon zonu na ukrajinsko-ruskoj granici. Septembarski mirovni plan ubrzo se raspao, a nasilje se povećalo.

Ipak, novi plan podrazumijeva puno veću demilitarizovanu zonu koja će biti organizovana duž sadašnjih linija razdvajanja.

Rusija je odbila optužbe o slanju trupa i oružja u istočnu Ukrajinu, dok zapadni i kijevski zvaničnici "nemaju sumnje" u takvu rusku ulogu u ukrajinskom ratu.

U ratu koji traje skoro godinu dana ubijeno je 5.400 osoba, a raseljeno je njih 1,5 miliona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: