Svijet
4

Merkel, Hollande, Porošenko i Putin o Ukrajini: Mora se poštovati sporazum iz Minska

Anadolija
Njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovarali su telefonom o posljednjim dešavanjima u Ukrajini.

Glasnogovornik vlade Njemačke Steffen Seibert je potvrdio da je Merkel telefonom razgovarala sa Hollandeom, Porošenkom i Putinom. Tokom razgovora lidera naglašeno je da će se poštovati Sporazum iz Minska uprkos kršenju prekida vatre u gradu Debaljcevu u regiji Donjeck na istoku Ukrajine.

Čelnici četiri zemlje su se složili kako je potrebno na sveobuhvatan način provesti primirje koje je postignuto na sastanku u Minsku 12. februara. Dodali su da posmatrači OSCE-a trebaju nadgledati povlačenje teškog oružja sa istoka Ukrajine. Lideri su naveli da je potrebno započeti sa razmjenom zarobljenika između dvije strane.

Navedeno je da je Putin kazao kako će izvršiti uticaj na separatiste da počnu sa razmjenom zarobljenika.

Na kraju je odlučeno da se šefovi diplomatija Njemačke, Francuske, Ukrajine i Rusije u narednim danima sastanu kako bi razgovarali o paketu mjera dogovorenom u Minsku.

Prema dogovorenom primirju, iz Ukrajine će se povući sve strane oružane snage, osloboditi svi zarobljenici, povući artiljerija sa istoka zemlje, uspostaviti tampon zona između sukobljenih strana, a ukrajinske vlasti će ukinuti sankcije prema istočnim regijama. U okviru procesa normalizacije odnosa na istoku zemlje, ukrajinske granične snage će do kraja godine ponovo preuzeti kontrolu nad granicama.

Prekid vatre između ukrajinske vojske i proruskih separatista stupio je na snagu 15. februara. Unatoč tome, sukobi su nastavjeni, a najžešće borbe se vode oko Debaljceva. Ovaj grad strateški je važan budući da povezuje Luganjsk i Donjeck, uporišta separatista na istoku zemlje.