Svijet
22

Detalji dogovora o primirju u Ukrajini: Lugansk i Donjeck će dobiti autonomiju

Klix.ba
U Minsku je postignut dogovor kojim se zaustavljaju neprijateljstva u istočnoj Ukrajini, a nakon 17-satnog razgovora između čelnika četiri države.

U pregovorima su učestvovali čelnici Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske zajedno sa domaćinom, predsjednikom Bjelorusije.

"Mislim da smo došli do velikog dogovora. Pristali smo na prekid vatre koji će početi 15. februara u ponoć", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Dogovor je rezultat kompromisa koji je nastao nakon razilaženja u vezi sa pozicijama linija razdvajanja. Putin je rekao da će se snage vlade u Kijevu povući sa frontova i da će se proruske snage vratiti na položaje predviđene septembarskim sporazumom.

Angela Merkel i Francois Hollande (Foto: AFP)
Angela Merkel i Francois Hollande (Foto: AFP)

Demilitarizovana zona između dvije zaraćene strane bit će široka najmanje 50 kilometara za artiljeriju iznad 100 mm. Zona razdvajanja između lansera raketa bit će 70 kilometara, dok će na 100 kilometara biti pomjereno najrazornije oružje.

Dokument na koji su čelnici zemalja pristali spominje i detalje iz septembarskog primirja, koje se tiče političke reforme Ukrajine i njenih istočnih pokrajina. Dokument traži od Kijeva da pronađe trajno rješenje i privilegije povećane autonomije za regije Lugansk i Donjeck.

Petro Porošenko (Foto: AFP)
Petro Porošenko (Foto: AFP)

U pregovorima su učestvovali Angela Merkel (Njemačka), Vladimir Putin (Rusija), Francois Hollande (Francuska), Aleksandar Lukašenko (Bjelorusija) i Petro Porošenko (Ukrajina), uz predstavnike OSCE-a i proruskih pobunjenika.