Svijet
5

Sastanak Obama – Netanyahu: SAD i Izrael su povezani neraskidivim vezama

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki predsjednik Barack Obama se u Ovalnome uredu sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, a prije početka sastanka prvi čovjek SAD-a Obama dao je i kratku izjavu za medije u kojoj je istakao da su SAD i Izrael povezane "neraskidivim vezama".

Ponovivši američku podršku zaštiti sigurnosti Izraela, Obama je kazao da su SAD duboko zabrinute zbog dešavanja tokom proteklog ljeta u Pojasu Gaze.

"Neophodno je iznaći nova rješenja za pomak sa statusa quo. Moramo naći put da se omogući miran i siguran život Izraelaca u kućama i njihove djece u školama, a da se ujedno okonča i stradanje palestinske djece", kazao je Obama.

Obama je tom prilikom kazao da će s Netanyahuom razgovarati o obnovi Gaze, kao i uspostavi održivog mira između Izraela i Palestine. Dodao je da će biti razgovora i o borbi protiv terorističke organizacije ISIS, koji predstavlja prijetnju za Izrael, SAD i ostatak svijeta. I iranski nuklearni program će biti na dnevnom redu razgovora, kako je otkrio Obama.

Izraelski premijer Netanyahu se i ovom prilikom zahvalio Obami na pomoći koju su SAD pružile Izraelu u 'teškom periodu', koje odlikuju obilni problemi na Bliskom istoku.

Netanyahu tvrdi da je zasiguno na pomolu 'novi Bliski istok', te dodaje da, uporedo s novim prijetnjama, dolaze i nove prilike za bolju budućnost.

Naglasivši da Izrael podržava koaliciju za bobu protiv ISIS-a koju predvodi SAD, Netanyahu je komentirao i najave ukidanja oštrih sankcija prema Iranu, te izrazio nadu da se to neće desiti za vrijeme Obaminog mandata.

Za vrijeme susreta dvojice lidera, grupa anticionista, među kojima i desetine jevreja, protestirali su ispred Bijele kuće.

Pripadnici nevladine organizacije Code Pink okupili su se u parku Laffayette i protestirali protiv izraelske politike prema Palestini.

"Zaustavite podršku izraelskom teroru", "Okončajte okupaciju Gaze" i "Živjela Palestina" samo su neki od transparenata koje su demonstranti nosili.

Protestima se pridružila i grupa Jevreja odjevenih u tradicionalne nošnje, a koji su razvili transparente sa porukama poput "Izrael nije jevrejska zemlja", "Jevrejstvo je protiv cionizma" i sl.

Pripadnici tajne službe rastjerali su demonstrante, ali su se oni ponovo okupili u ulici H. Street, jedan blok dalje od Bijele kuće.

U izjavi za Anadoliju, jedan od demonstranata Haham Dovid Feldman kazao je da ne podržava politiku Netanyhua, jer smatra da on ne predstavlja Jevreje.

"Na proteste sam došao iz New Yorka. Netanyahu je nedavno u Ujedinjenim nacijama s mnogo mržnje govorio o pravu Plaestinaca da odlučuju o svojoj budućnosti. Ta mržnja je sramotna", kazao je Feldman i dodao da Netanyahu zloupotrebljava i jevrejsku religiju kako bi opravdao sva svoja zlodjela nad Palestincima.