Kanada
0

Sastanak na vrhu G-8 počeo u znaku neslaganja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Uz niz rukovanja i poziranja za kamere, kanadski premijer Stephen Harper pozdravio je u petak čelnike Grupe industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta G-8, na samitu u Huntsvilleu, u pokrajini Ontario, javila je kanadska nacionalna televizija CTV.

Nakon službenog dočeka na crvenom tepihu hotela Deerhurst Resort, za čelnike G-8 je priređen radni ručak i zajedničko fotografiranje, a poslijepodne je održana radna sjednica sa zvaničnicima deset afričkih država članica Afričkog partnerskog foruma (AFP), kroz koji G-8 pruža podršku razvoju i procesima političkih i gospodarskih reformi u Africi.

Radna sjednica čelnika grupe G-8 zakazana je za subotu prijepodne, a nakon toga će predsjedavajući grupe, kanadski premijer Harper, održati konferenciju za štampu.

Grupa G-8, koju čine Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Rusija i SAD, na samitu u Huntsvilleu razmatrat će niz tema, od daljnjeg pristupa globalnom gospodarskom oporavku, preko zdravlja žena i djece u zemljama u razvoju, do nuklearnih prijetnji Irana i Sjeverne Koreje, terorizma, organiziranog kriminala i trgovine drogom.

Domaćini samita su najavili da će premijer Harper pokrenuti inicijativu za smanjenje smrtnosti žena, novorođenčadi i djece u zemljama u razvoju, za što će Kanada donirati više od jedna milijarde dolara, a SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Rusija, najavile su finansijsku podršku inicijativi.

U programu sastanka na vrhu najavljena je i rasprava o stanju u Afganistanu i Pakistanu, mirovnom procesu na Bliskom istoku, sigurnosti hrane, klimatskim promjenama te o jačanju odgovornosti i učinkovitosti G-8.

Američki predsjednik Barack Obama stigao je u Kanadu s netom postignutim dogovorom zastupnika u Kongresu o širokoj reformi finansijske regulative, kojom se uvodi stroži vladin nadzor na Wall Streetu, posebno nad poslovanjem najvećih banaka i tržištem finansijskih derivata.

Pozdravljajući dogovor o zakonu, Obama je najavio da će o njegovim odredbama razgovarati na samitu, te istaknuo da on može i drugim zemljama poslužiti kao model zaštite od ponavljanja finansijskih kriza.

Uz naznake podrške Harperovoj inicijativi za unapređenje zdravlja žena i djece u zemljama u razvoju, saglasnost oko ostalih glavnih tema skupa manje je vjerojatna.

Neslaganje postoji oko nekih od ključnih tema skupa, kao što je pristup daljnjem globalnom ekonomskom oporavku, gdje su na jednoj strani zagovornici poticanja potrošnje, na čelu sa SAD-om, a na drugoj oni koji daju prednost smanjivanju deficita, na čelu s Njemačkom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je u intervjuu The Wall Street Journalu glatko odbacila Obamin poziv Njemcima da pomognu globalni oporavak trošeći više, a manje se oslanjajući na izvoz.

Ona je uzvratila ističući snažan oporavak Njemačke, četvrte svjetske privredne koja ostvaruje 27 posto BDP-a eurozone, kazavši kako uspješan njemački izvoz odražava konkurentnost i inovativnost njemačkih firmi, te da "umjetno smanjivanje te konkurentnosti ne bi nikome koristilo".

Neslaganje među zvaničnicima G-8 postoji i oko reformi finansijskog sistema, uključujući i standarde vezane uz kapital banaka i nadzor, te nametanje poreza najvećim bankama kako bi se finansirale buduće sanacije.

Ni oko načina borbe protiv klimatskih promjena nema usaglašavanja među najvećim svjetskim silama.

Prije početka skupa G-8 kanadski ministar finansija Jim Flaherty umanjio je potrebu za apsolutnim konsenzusom o ključnim pitanjima.

"Jedna veličina ne odgovara svima, naravno", rekao je Flaherty za CTV.

Britanski premijer David Cameron također je umanjio značaj razlika u mišljenju među čelnicima G-8.

"Ovaj vikend se ne radi samo o jazu oko fiskalne politike. Svi se slažemo oko potrebe fiskalne konsolidacije. Radi se o postavljanju svjetske privrede na nepovratni put oporavka", izjavio je Cameron na letu iz Londona.

Po završetku skupa u Huntsvilleu, čelnici G-8 otputovat će u subotu poslijepodne u Toronto na prošireni sastanak na vrhu grupe G-20, koja uključuje i 12 najvećih privrednih zemalja u razvoju, kao što su Kina, Brazil i Indija.

Čelnici G-20 započet će službene razgovore u Torontu u subotu navečer, a zaključiti ih u nedjelju.

Na prvim samitima G-20 u Washingtonu i Londonu, potaknutima globalnom finansijskom i ekonomskom krizom, grupa je postigla široki konsenzus o potrebi poticanja ekonomije iz budžeta.

Na samitu u Pittsburghu 2009. zvaničnici G-20 dogovorili su okvir za dugoročni rast, no od tada se globalno gospodarstvo povuklo s ruba kraha a duh suradnje je oslabio, pa se na skupovima u Kanadi ovoga vikenda ne očekuju neki značajniji sporazumi.

Kanadski domaćini troškove organizacije sastanka procjenjuju na 1,24 milijarde dolara, od čega je više od 800 milijuna dolara potrošeno na sigurnost.

U očekivanju dolaska svjetskih čelnika, i mogućih nasilnih protesta, središte Toronta pretvoreno je utvrđenu sigurnosnu zonu, uz angažiranje oko 19.000 pripadnika snaga sigurnosti iz cijele Kanade, javlja CTV.

Za razliku od Toronta, gdje se niz protesta i mimohoda održava već danima uoči okupljanja zvaničnika grupe G-20, u gradiću Huntsvilleu nisu zabilježeni značajniji javni protesti uoči samita.