Kanada
0

G-8 osudio Pjongjang zbog potapanja broda

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Čelnici Skupine industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G-8) u subotu su oštro osudili Sjevernu Koreju zbog potapanja južnokorejskog ratnog broda Cheonan u martuu, te pozvali Iran da zaustavi svoj nuklearni program i učini više na poštivanju ljudskih prava.

U završnoj izjavi sa samita u Huntsvilleu čelnici G-8 osudili su napad Sjeverne Koreje u kojem je poginulo 46 južnokorejskih mornara, proglasili režim u Pjongjangu kršiteljem Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, te pozvali sve zemlje da provode sankcije UN-a protiv Sjeverne Koreje i Irana.

"Mi osuđujemo napad koji je doveo do potonuća Cheonana. Zahtijevamo da se DNR Koreja suzdrži od počinjenja bilo kojeg napada ili neprijateljske prijetnje protiv Republike Koreje", navodi se u završnoj izjavi G-8, sadržanoj na 15 stranica.

Dio izjave koji se odnosi na Iran blaži je od oštre osude kršenja ljudskih prava koju su predlagali SAD, Kanada i većina čelnika G-8, zbog otpora Rusije, izvijestili su kanadski mediji.

Čelnici G-8 osudili su Iran zbog nepoštivanja međunarodnog režima nuklearnih inspekcija i Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. No, umjesto osude raširenog kršenja ljudskih prava koje provodi režim u Teheranu, G-8 je samo ponovio svoj poziv iz 2009. da Iran poštuje vladavinu prava.

Na zaključnoj konferenciji za tisak, kanadski premijer Stephen Harper proglasio je samit u Huntsvilleu uspješnim, ističući važnost nastavljanja skupova G-8, te rekavši da skupinu ne bi trebao preuzeti veći G-20.

Skupinu G-8 čine SAD, Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija, Kanada i Rusija.

Skupina G-8, koja nema svoje sjedište, proračun ili osoblje, već 30 godina djeluje u različitom obliku kroz svoje rasprave i akcije, no s globalnim gospodarskim razvojem u mnogim je aspektima nadmašena skupinom G-20, koja uključuje i nova velika gospodarstva poput Kine, Indije i Brazila.

Posljednjih godina skupina G-8 obično ostavlja raspravu o globalnom gospodarstvu za G-20, dok se ona uglavnom bavi razvojem i pitanjima sigurnosti.

Premijer Harper je naglasio da su čelnici G-8 na samitu odlučili donirati 7,3 milijardi američkih dolara za globalni program poboljšanja skrbi o zdravlju rodilja i djece u zemljama u razvoju.

Čelnici G-8 u subotu su otputovali u Toronto na sastanak na vrhu skupine G-20. Skupina će u subotu navečer održati radnu večeru na kojoj će čelnici raspravljati o svjetskoj ekonomiji.

Ishod samita uvelike ovisi o dogovoru o zajedničkoj poruci svijetu o daljnjem oporavku globalnog gospodarstva, iako se čelnici G-20 ne slažu oko ključnih pitanja.

Američki predsjednik Barack Obama u Kanadu je stigao s porukom da javnom potrošnjom treba i dalje podupirati krhki oporavak gospodarstva, dok evropski čelnici, opterećeni dužničkom krizom koja je pogodila Grčku, uveliko naglašavaju potrebu za smanjenjem dugova.

Nesuglasice unutar G-20 postoje oko raznih pitanja, naprimjer načela za reformu bankarskog sektora, prenijela je Hina.