{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rasprava o ekonomskom oporavku i nuklearnim prijetnjama

F
26.6.2010. u 22:51
0
2
Rasprava o ekonomskom oporavku i nuklearnim prijetnjama
0
Rasprava o ekonomskom oporavku i nuklearnim prijetnjama
Foto: AFP
Čelnici Skupine industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G8) nastavili su u subotu sastanak na vrhu u Huntsvilleu u Kanadi radnom sjednicom na kojoj se raspravlja o globalnom ekonomskom oporavku, finansijskim reformama, nuklearnoj prijetnji Irana i Sjeverne Koreje i drugim pitanjima.
Drugog dana sastanka predsjednici država ili vlada SAD-a, Japana, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije, Kanade i Rusije, razmotrit će uvođenje novih sankcija Teheranu zbog njegovog nuklearnog programa, čime bi se proširile sankcije koje je nedavno uvelo Vijeće sigurnosti UN-a, izvijestila je kanadska nacionalna televizija CTV, prenose agencije.

Kina i Rusija, stalne članice Vijeća sigurnosti koje su nerado poduprle nove sankcije protiv Irana, i to tek uz jamstva da one neće štetiti njihovoj trgovini s Iranom, protive se uvođenju jednostranih sankcija protiv Irana, kakve zagovara SAD.

Rasprava o najboljim načinima poticanja oporavka od ekonomske krize i kako najbolje ojačati finansijske institucije, također je na dnevnom redu sastanka.

Određeni napredak postignut je u raspravama o smanjenju budžetskih deficita, uz priklanjanje američkog predsjednika Baracka Obame prijedlogu kanadskog premijera Stephena Harpera da zemlje u razvoju prepolove svoje deficite do 2013.

Predsjednik Obama se u početku protivio tom stajalištu, jer je mišljenja da rezanje deficita kratkoročno može dovesti do ponavljanja recesije, izvijestio je CTV.

Evropske članice G8 govore pak da imaju suprotan problem te da moraju tome drugačiji pristupiti jer neke od zemalja u Evropi mogu bankrotirati.

Pitanja mira i sigurnost također su na vrhu dnevnog reda sastanka na vrhu u Huntsvilleu, a čelnici raspravljaju o jačanju svojih sigurnosnih institucija.

"G8 je usredotočen na poboljšanje učinkovitosti programa pomoći državama da ojačaju svoje institucije koje se bave sigurnosnim izazovima, uz poštovanje demokratskih institucija i zaštitu ljudskih prava", kazao je u subotu Dimitri Soudas, glasnogovornik premijera Harpera, na konferenciji za novinare.

Čelnici G-20 okupit će se večeras na radnoj večeri u Torontu na kojoj će svako od njih iznijeti svoje poglede o stanju svjetske ekonomije.

"Konkretnija rasprava održat će se u nedjelju, vezano uz fiskalnu konsolidaciju, reforme financijskog sektora, reformu međunarodnih finansijskih institucija te trgovinu i protekcionizam", rekao je Soudas.

Brojne policijske snage u Torontu trebale bi obuzdati prosvjede i održati red, no očekuju se i provale nasilja manjih skupina.

Raniji sastanci na vrhu privlačili su masovne prosvjede antiglobalista, a do sada se čini da su kanadski prosvjedi manji.

U osiguranje okupljanja svjetskih državnika uključeno je 19.000 pripadnika snaga sigurnosti iz svih dijelova Kanade, što čini i najveći dio troškova organizacije samita ili oko 800 miliona od 1,24 milijarde dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: