Beč
0

Sastanak IAEA-e s Iranom kao dominantnom temom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vijeće guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) započelo je u četvrtak u Beču tradicionalni dnovogodišnji sastanak sa spornim nuklearnim programom Irana na dnevnom redu.

Sastanak 35 guvernera, koji predstavljaju 151 zemlju članicu UN-ove agencije, trajat će dva dana, a počeo je pola sata prije nego što je bilo predviđeno, jer se očekuje da će diskusije o Iranu biti duge i vjerovatno žestoke.

Nuklearni program islamskog režima je više nego ikada u središtu diskusija jer 6. i 7. decembra u Ženevi treba da budu nastavljeni pregovori između Teherana i velikih sila (grupe 5+1) nakon više od godinu dana prekida.

Grupa okuplja pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Organizacije ujedinjenih nacija (SAD, Rusiju, Kinu, Francusku i Veliku Britaniju) i Njemačku.

Prema diplomatima koje prisustvuju sastanku IAEA-e iza zatvorenih vrata, znatan broj država članica tražio je da ih sasluša Vijeće guvernera nakon objave posljednjeg izvještaja agencije, koji je pokazao nedostatak napretka u istrazi o iranskim nuklearnim aktivnostima.

UN-ova agencija istražuje već osam godina a da nije utvrdila da li nuklearni program Teherana ima mirovne ciljeve kako tvrdi islamski režim ili pokušava da se na ovaj način dokopa atomskog oružja, kako sumnjaju velike sile.

Iran je pod nizom sankcija rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a koje ga poziva da napusti svoj program.