Poziv diplomatama iz Irana
0

Dođite u turistički obilazak nuklearnih postrojenja

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Ambasadori nekoliko zemalja pozvani su da krenu u turistički obilazak nuklearnih postrojenja u Iranu. Poziv im je upućen na zasjedanju Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču, prenosi Reuters.

Ovaj potez Iran je napravio samo nekoliko sedmica prije početka druge runde pregovora sa Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom i Sjedinjenim Američkim Državama i on bi mogao predstavljati napore Teherana da pokaže svoju ozbiljnost uoči pregovora.

Evropski diplomata, koji je želio da ostane anoniman, izjavio je da su pozivnice stigle pismenim putem, ali nije želio otkriti koje su tačno zemlje pozvane.

Velike sile žele da Iran prekine program obogaćivanja urana, jer sumnjaju da se iza njega krije pokušaj izgradnje arsenala nuklearnog naoružanja. Iran ističe da ima pravo da obogaćuje uran za civilne potrebe i tvrdi da ne želi atomsko naoružanje.

Nakon više od godinu dana bez pregovora o ovom pitanju, prošlog mjeseca iranski diplomati sastali su se u Ženevi sa pet stalnih članova Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i Njemačkom. Druga runda ovih pregovora zakazana je za januar, a održavat će se u Turskoj.