Sastanak Hollande-Cameron: Zajedno do pobjede nad IDIL-om

A
Anadolija
23.11.2015. u 12:57
0
6
Sastanak Hollande-Cameron: Zajedno do pobjede nad IDIL-om
0
Sastanak Hollande-Cameron: Zajedno do pobjede nad IDIL-om Foto: EPA
Britanski premijer David Cameron najavio je da će britanski parlament ove sedmice glasati o odobrenju uključivanja u zračne operacije protiv terorista IDIL-a u Siriji i dodao da je Francuskoj predložio da joj otvori i zračnu bazu Aktorini na Kipru koju bi koristili za te operacije.
Francuski predsjednik Francois Hollande je u Jelisejskoj palati primio britanskog premijera Camerona, a prethodno su zajedno posjetili parisku koncertnu dvoranu Bataclan u kojoj su teroristi 13. novembra ubili 89 osoba i odali počast svim žrtvama terorizma.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa Cameronom, prvi čovjek Francuske Hollande je istakao da se kontrole granica Evropske unije moraju pojačati i ne dozvoliti prelazak terorista preko granica Schengena.

Hollande je kazao da će zračni udari na uporišta IDIL-a u Siriji biti intenzivirani narednih dana kako bi se nanijeli što veći gubici na strani terorista. On je također izrazio zadovoljstvo zajedničkom saradnjom u borbi protiv terorizma između zvaničnih Pariza i Londona.

Ističući da je i Velika Britanija shvatila neophodnost zračnih udara na uporišta IDIL-a u Siriji, Cameron je kazao da će parlament Velike Britanije još ove sedmice glasati o odluci kojom se odobrava i uključivanje britanskih zračnih snaga u operacije u Siriji.

"Podržavamo i Francusku u njenim zračnim operacijama u Siriji i ponudili smo da joj otvorimo vojnu zračnu bazu Aktorini na Kipru", kazao je Cameron.

Velika Britanija kao članica međunarodne koalicije za borbu protiv ISIS-a do sada je bila uključena isključivo u napade na uporišta terorista u Iraku, a za uključivanje u zračne operacije u Siriji je neophodno odobrenje nacionalnog parlamenta.

U terorističkom napadu 13. novembra u Parizu poginulo je 130, a ranjena 351 osoba. Napad je izveden na šest različitih lokacija, a tom prilikom poginulo je i sedam napadača. Odgovornost za napad preuzela je teroristička organizacija IDIL.


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: