Velika Britanija odlučuje da li će se priključiti borbi protiv IDIL-a na terenu

Klix.ba
2.12.2015. u 08:19
0
6
Velika Britanija odlučuje da li će se priključiti borbi protiv IDIL-a na terenu
0
Velika Britanija odlučuje da li će se priključiti borbi protiv IDIL-a na terenu Foto: EPA
Parlament Velike Britanije danas odlučuje da li će podržati zračne napade u Siriji protiv militanata samoprozvane Islamske države.
Parlamentarci su raspravljali o ovoj temi 10 sati i danas će biti poznato da li će se i ova otočka zemlja priključiti Francuskoj, SAD-u, Rusiji i drugim zemljama koje bombarduju mete u Raqqi i druga područja.

Premijer Velike Britanije David Cameron rekao je kako je IDIL prijetnja i Velikoj Britaniji. Lider Radničke partije Jeremy Corbyn protivi se bombardovanju, ali je kazao da parlament treba biti slobodan da sam odluči o tome.

Cameron očekuje da će imati podršku Stranke demokratske unije i Liberala, te da će to biti dovoljno da se dobije dozvola za vojnu akciju. Premijer je izazvao nemir noć uoči glasanja kada je apelovao na parlamentarce da ne sjede "skrštenih ruku" i ne hodaju "kroz lobije" sa Corbynom i drugim koje je opisao kao "grupu simpatizera terorista". Upozorio je da će, ukoliko glasaju protiv, rizikovati poruku koju šalje Velika Britanija, a to je da će biti uz svoje saveznike.

Velika Britanija već pruža obavještajnu, nadzornu i logističku podršku zemljama koje se bore protiv IDIL-a.


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: