Hollande zadovoljan usvajanjem francuske rezolucije u VSUN

A
Anadolija
21.11.2015. u 21:51
0
20
Hollande zadovoljan usvajanjem francuske rezolucije u VSUN
0
Hollande zadovoljan usvajanjem francuske rezolucije u VSUN Foto: EPA
Francuski predsjednik Francois Hollande zadovoljan je nedavnim usvajanjem francuske rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a (VSUN), navodi se u saopćenju iz palate Elysee.
U saopćenju se navodi kako je Hollande, obraćajući se u Parlamentu Francuske naglasio da će usvajanje ove odluke od strane VSUN pomoći nacionalnoj mobilizaciji u cilju uništenja terorističke organizacije IDIL.

Hollande je najavio da će u ponedjeljak u Francusku doputovati britanski premijer David Camoron s koji će detaljno razgovarati o daljnjem planu djelovanja po pitanju Sirije i uništenja IDIL-a. 

Tokom naredne sedmice Hollande će također otputovati u Washington gdje će se susresti sa predsjednikom SAD-a Barackom Obamom, a potom će se u Moskvi susresti sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Tema razgovora sa ovom zvaničnicima bit će strategija na polju borbe protiv IDIL-a. 

U terorističkim napadima u Parizu 13. novembra poginulo je 130, a povrijeđena je 351 osoba. Napadi su izvršeni na šest različitih mjesta, a odgovornost za napade preuzeo je IDIL. u Antiterorističkoj operaciji u Saint-Denisu francuska policija je ubila Belgijanca Abdelhamida Abaaouda, koji se smatra mozgom terorističkim napada, i još dvojicu njegovih saradnika.

Teroristički napadi u Parizu pokrenuli su niz zaštitnih i preventivnih mjera u zemljama Zapadne Evrope. 


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: