Paul Krugman
0

Šanse za ostanak Grčke u Eurozoni 50:50

SRNA
Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Paul Krugman izrazio je danas sumnju u uspjeh finansijskog plana za spasavanje Grčke i ocijenio da su šanse ove zemlje za ostanak u evrozoni 50:50.

"Grčka će uz monstruozno žrtvovanje u narednih pet godina podići svoj dug sa 115 na 140 odsto društvenog proizvoda“, rekao je Krugman na ekonomskom forumu u Švajcarskoj.

EU i Međunarodni monetarni fond su u maju usvojili paket od 110 milijardi dolara pomoći za Grčku.

"z nekog razloga treba da povjerujemo kako će od 2015. godine Grčka ponovo imati pristup finansijskim tržištima i da će sve biti u redu. Ne shvatam kako će to da uspije“, rekao je akademik sa Univerziteta Priceston, koji je dobio Nobelovu nagradu 2008. godine.

Grčka plaća veliku cijenu zbog prekomjernog trošenja, pa je Vlada bila primorana da smanji penzije i zarade državnih službenika, te da poveća poreze.

Krugman je rekao da zemlje evrozone nisu u stanju da zamisle istupanje iz grupe zemalja koje koriste evro jer bi to izazvalo paniku u bankama.

"Ali šta ako se to ipak dogodi? Rekao bih da su u slučaju Grčke šanse da se tako nešto desi 50:50, da će Grčka na kraju biti izbačena iz evrozone“, rekao je Krugman.