Ministar Ali Ahani
0

"Sankcije neće odvratiti Iran od nuklearnog programa"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sankcije koje je Evropska unija nametnula Iranu, uz sankcije Ujedinjenih nacija, neće spriječiti Teheran da nastavi sa svojim nuklearnim programom, izjavio je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Ali Ahani.

"Nova odluka Evropske unije da intenzivira sankcije Iranu je štetna jer dolazi u vrijeme kada se Teheran sprema da odgovori na ponudu za dijalog visoke povjerenice EU za vanjske poslove Catherine Ashton, ocijenio Ali Ahani prilikom nedavnog susreta s njemačkim zvaničnicima u Berlinu, javila je državna agencija Irna.

Evropske sankcije "neće imati nikakav učinak na odlučnost iranske vlade i naroda da koriste svoje legitimno pravo na korištenje nuklearne tehnologije pod supervizijom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), dodao je Ahani.

Evropska unija je u četvrtak odlučila da usvoji teže sankcije od onih koje je izglasalo 9. juna Vijeće sigurnosti UN-a. Evropska inicijativa je uslijedila 24 sata poslije slične odluke Sjedinjenih Američkih Država.

Evropske dodatne sankcije su usmjerene na naftnu i plinsku iransku industriju, na sprečavanje investicija, na prenošenje tehnologije i tehničku pomoć u nekim domenima.

Predsjednik parlamenta Ali Larijani je izjavio u četvrtak, prije odluke EU-a, da bi Iran mogao razmisliti o "uzvratnim mjerama".