Iranski ministar Mottaki
0

"Sankcije EU-a mogu izazvati kobne posljedice"

FENA
Manouchehr Mottaki (Foto: Reuters)
Manouchehr Mottaki (Foto: Reuters)
Iranski ministar vanjskih poslova Manouchehr Mottaki upozorio je države Evropske unije kako bi njihova odluka da uvedu strožije sankcije Teheranu zbog njegovoga navodnog nuklearnog programa mogla imati ozbiljne posljedice po daljnje veze Unije i Islamske Republike.

"Nesumnjivo bi taj suprotstavljeni pristup mogao ostaviti kobne posljedice po odnose Islamske Republike Iran i Evropske unije", naveo je Mottaki u pismu upućenom ministrima vanjskih poslova EU-a.

U pismu ministrima, kako je neimenovani diplomat rekao u srijedu agenciji Reuters, Mottaki je naveo da će ta odluka proizvesti "veće gubitke po EU nego po Iran" i da će ona značiti "poricanje moguće strateške suradnje s moćnim i utjecajnim partnerom u osjetljivoj regiji Bliskog istoka i u Perzijskom zaljevu.

Lideri EU-a suglasili su se prošle sedmice da uvedu oštrije sankcije Iranu, uključujući i mjere ka blokiranju daljnjih naftnih i plinskih investicija.

"Nadamo se da EU neće podleći pritiscima Sjedinjenih Američkih Država da krene pogrešnim putem koji će jedino proizvesti trajnu sramotu pred slobodoumnim narodima svijeta", navedeno je u Mottakijevom pismu.

Mjerama EU-a, donesenim neovisno od sankcija koje je Vijeće sigurnosti UN-a usvojio 9. juna, želi se izvršiti pritisak na Teheran da se vrati razgovorima o programu obogaćivanja urana, za koji zapadne sile smatraju da je namijenjen u vojne svrhe, dok Teheran tvrdi da je njegov nuklearni program miroljubiv.