Svijet
0

Usvojene nove sankcije protiv Irana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministri vanjskih poslova Evropske unije usvojili su u ponedjeljak u Bruxellesu paket novih sankcija protiv Irana koje pogađaju vanjsku trgovinu, bankarski i energetski sektor te zemlje.

Diplomatski izvori su saopćili da je EU usvojila odluku "o paketu restriktivnih mjera" u oblastima trgovine, finansijskih usluga, energije i transporta, a da će nove mjere stupiti na snagu u narednih nekoliko nedjelja, po objavljivanju u službenom listu evropskog bloka, javio je AP.

Prema odluci donesenoj u junu, sankcije EU protiv Irana će se, između ostalog, odnositi na naftnu i plinsku industriju ove zemlje, uključujući "zabranu novih investicija, tehničke pomoći i transfera tehnologija".

Njima će se, takođe, na crnu listu staviti iranske transportne kompanije kojima će biti zabranjeno da rade na teritoriji EU i uvešće se nove zabrane dobijanja viza i zamrzavanje imovine za pripadnike iranske Revolucionarne garde.

Sankcije EU odobrene su poslije četvrte runde sankcija koje je prošlog mjeseca usvojilo VIjeće sigurnosti Ujedinjenih nacija i slične su onima koje je već usvojila administracija američkog predsjednika Baracka Obame.

Cilj novih sankcija EU je da se Iran vrati pregovorima o spornom nuklearnom programu.

Iran negira da radi na razvoju nuklearnog oružja, insistirajući da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopsku namjenu.