Komentari (33)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
mi smo tamo sa Kongom, Somalijom i ostalim ahbabima kao uvijek
Pa kako onda Amerikanci izrode toliki broj idiota?
zato što masa Evropljana ide u USA na fakultet
@jos-jedan-bez-vatre Ne nisi u pravu lista je pisana na osnovu sasvim druge metodologije. http://www.shanghairanking.com/ARWU-Methodology-2012.html, bez involvmenta od PHD studenata.
Ma ovdje su svi moguci univerziteti iz USA. XD
Cak ni Univerzitet u Travniku?!?!
ee da ima kod nas univerzitet za vjersku mrznju i lopovluk i kradju bili bi na prvom mjestu .....bi majke mi moje !!!!!
Koja je stranka uvela ''bolonjski sistem'' u ovu drzavu i rekla da ce tim sistemom svi fakulteti imati licence i priznate diplome?!!
e prava je sangajska lista: gluposti samo takve. Pogledao sam samo neke od kanadskih univerziteta. Waterloo je uz McGill, queens i McMaster sigurno najjaci u Kanadi. Izgleda da su listu pravili kineski studenti i postdiplomci u merici i kanadi jer drugog objasnjenja nema da se tamo neki Sherbrook nadje ispred ovih 4. neki od njih je tamo branio "doktorat" pa ko veli da im se oduzi.
Sangajska lista se formira na osnovu nekih pet vrlo jasnih kriterija, izmedju kojih su i broj nobelovaca koji su studirali na univerzitetu, broj nobelovaca koji su radili kao predavaci na univerzitetu i sl. Nije bas da je lista formirana tako otprilike. Samo ova dva kriterija su dovoljna da, izmedju ostalog, postane jasno zasto ni jedan univerzitet iz BiH nije na listi.
Pa nisam bas siguran da je u sherbrook (quebec) dolazio neki nobelovac kada mu je na samo 80 km McGill. Ovakvih lista kao sto je sangajska je hrpa . BH univerziteti, barem oni predratni, nisu imali ovaj problem "nevidljivosti". To znam iz svog iskustva. Mozda je moja struka specificna i bolje globalno prezentirana, ali ipak... Korak sa svijetom se definitivno izgubio ali nije smak svijeta jer ovakve liste samo isplivavaju i tesko se mogu i medjusobno uporediti radi veoma razlicitih kriterija za njihovo formiranje. Da je po njima nijedan klinac iz BH nebi imao sansu da studira na prestiznim univezitetima a znamo da to nije slucaj i da ima dosta nase djece koja su uspjela u svijetu nauke.
Bas me cudi da Univerzitet u Travniku nije na listi ili recimo prestizni univerzitet sa Sokoca...mnogi lopovi su zavrsili te prestizne skole kod nas... :-P budimo relani kod nas je ostalo par drzavnih fakulteta da ista mozes nauciti. Na ostalim raja moze pasti samo niz stepenice...
cujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj nije na listi? a koliko to kosta da platim.
Ovo je očito neka greška, čuj da nas nema ?! Kakva je to lista ? Pa jedan Apejeron deset puta više vrijedi od tamo nekog Harvarda ! A tek Travnik, Kiseljak, Foča..... :-)
zašto nije uvršten fakultet informacionih tehnologija iz Kaćuna?
kad nam je sve naopako doslo na ovom svijetu sto ne bi i to... najretardiraniji narod ima najbolji univerzitet... a recimo gdje je Iran koji izmislja nanotehnologiju kakvu USA nece vidjeti da zive jos 3000 godina
pogledaj malo na internetu maloume ne vjeruj svemu sto CNN prenosi... zatupljeni robe cionista !
fiko a ti koliko si glup da si sam od sebe VIC
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
BiH nije na listi? To mora da je neka greška!