Barack Obama
0

"Samit u Lisabonu prilika za revitalizaciju NATO-a"

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u Lisabonu da današnji samit NATO-a i sutrašnji samit EU i SAD predstavljaju priliku za revitalizaciju Alijanse i jačanje odnosa Amerike i Evrope.

Obama je, u kratkoj izjavi nakon radnog ručka s portugalskim predsjednikom Hannibalom Cavacom Silvom, podsjetio da su upravo iz Lisabona krenuli osvajači novog svijeta i da je tu potpisan Lisabonski sporazum kojim je ojačano evropsko jedinstvo.

Ručku su prisustvovali i američka državna tajnica Hillary Clinton, portuglaski premijer Jose Socrates i šef diplomatije Louis Amado, javile su agencije.

Obama je u petak stigao u dvodnevnu posjetu Lisabonu, gdje će prisustvovati samitima NATO-a, SAD i EU.

Bijela kuća je prethodnih dana nagovijestila da će Obama u razgovorima s portugalskim liderima pomenuti i temu krize deficita eurozone, gdje je Portugal jedna od zemalja s najviše problema.

Nakon razgovora s Amadom, Clinton je potvrdila da SAD pomno prate teške odluke koje donosi portugalska vlada, a Obama je kazao da će SAD, zajedno s Portugalom i ostakom Evrope, raditi na rješavanju portugalskih finansijskih problema.

Članice NATO-a bi na samitu trebalo da postignu dogovor da do kraja 2014. godine Afganistancima bude prepuštena kontrola nad sigurnošću njihove zemlje.

Obama je također kazao da dva samita predstavljaju važnu priliku za usklađivanje pristupa tranziciji u Afganistanu, prenijele su agencije.