|

Počinje jedan od najvažnijih samita u historiji NATO-a

Počinje jedan od najvažnijih samita u historiji NATO-a
0
F
FENA
19.11.2010. u 07:42
1
komentara
0

dijeljenja
Počinje jedan od najvažnijih samita u historiji NATO-a Foto: AP
Na samitu Sjevernoatlantskog saveza u petak i subotu u Lisabonu, osim 28 zemalja članica, okupit će se i predstavnici Ujedinjenih naroda, Evropske unije te Svjetske banke.
Samit će biti jedan od najvažnijih u historiji ove organizacije zbog usvajanja Strateškog koncepta, dokumenta koji će odrediti smjernice razvoja organizacije u sljedećih 10 godina.

Ovaj sastanak na vrhu i za Hrvatsku će značiti puno, jer je ovo prvi put da će ona sudjelovati na sastanku na najvišem nivou kao punopravna članica NATO saveza. Hrvatsku delegaciju predvodit će predsjednik Republike Ivo Josipović, te se očekuje kako će iznijeti iskustva Hrvatske u prvoj godini članstva.

Što se Strateškog koncepta koji će biti usvojen u Lisabonu tiče, glavni cilj mu je učiniti savez učinkovitijim i modernizirati ga kako bi se prilagodio potrebama i izazovima svijeta u kojem djeluje. Riječ je o svojevrsnom "uputstvu za upotrebu" na 11 stranica, koji je osmislio glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Poznato je kako bi savez prije svega trebao modernizirati svoj vojni aparat, u skladu sa stvarnim okolnostima u kojima djeluje, a koje su bitno složenije od nekadašnje konfrontacije sa "sovjetskim blokom", što mu je desetljećima bila glavna uloga.

NATO je u odbrani svojih zemalja članica danas suočen s međunarodnim terorizmom, širenjem balističkih projektila, informatičkim napadima, a novim Strateškim konceptom, istaknuta je potreba za uspostavom proturaketnog štita na teritoriju Saveza, uključujući i Evropu, usmjerenog na potencijalne nuklearno opasne "odmetnute" države poput Irana.

Rusija se, međutim, otvoreno protivi uspostavljanju takvog štita, te ga ocjenjuje kao opasnost za sebe, no saveznici pak tvrde kako Rusija pogrešno poima stvari, a potvrdu toga će joj dati u Lisabonu na samitu NATO-a.

"Očekujem da se na samitu NATO-Rusija odluči o izradi zajedničke studije o načinu uspostave zajedničke proturaketne odbrane", rekao je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Rasmussen.

Treća velika zadaća lisabonskog skupa bit će rješavanje situacije u Afganistanu, odnosno određivanje ponašanja saveza u budućnosti u sličnim situacijama, temeljeno na "lekcijama naučenim u Afganistanu po velikoj cijeni".

Također se očekuje da će se potvrditi plan o postupnom smanjenju od iduće godine stranih vojnih snaga sa sadašnjih 150.000 i prepuštanje odgovornosti za sigurnost Afganistana tamošnjoj vojsci i policiji, s ciljem potpunog povlačenja svih stranih vojnika 2014. godine.

Sastanku će prisustvovati i predsjednik Afganistana Hamid Karzai.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...