Svijet
0

Počeo Samit Alijanse u Lisabonu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Generalni sekretar NATO saveza Anders Fogh Rasmussen večeras je u Lisabonu otvorio samit 28 zemalja članica Alijanse, šefova država i vlada, javio je specijalni izvještač Srne.

Na večerašnjem sastanku, koji je počeo sa 45 minuta zakašnjenja, dominiraće dvije teme - Strateški koncept Alijanse i reforma komandne strukture.

Tokom radne večere, koja će uslijediti nakon sjednice, učesnici će razmatrati raketni plan odbrane i eventualno učešće Rusije u programu raketne odbrane.

Samit, koji je po mnogo čemu prekretnica u istoriji NATO saveza i za koji se očekuje da će da bude do sada najzanimljiviji, vjerovatno zbog dolaska Rusa, treba da uvede Alijansu u 21. vijek i prilagodi je novim izazovima bezbjednosti.

Nato je, uz podršku SAD, pružio ruku Rusiji u nadi da će sarađivati na raketnom sistemu odbrane, ali i u Avganistanu, pa se na ovom samitu očekuje odgovor Moskve.

 Tehničke i političke prepreke su ogromne, ali saradanja se sada vidi ne samo kao način da se ublaži stav Rusije već i sredstvo transformacije odnosa od uzajamne sumnjičavosti i povremenih kriza od istinskog dugoročnog partnerstva.

Očekuje se da će članice Alijanse zajedno usvojiti novi Strateški koncept koji bi trebalo da Nato osposobi za efikasniji pristup novim bezbjednosnim izazovima i bude vodič za budući politički i vojni razvoj vojnog saveza. 
Cilj je da Nato bude efikasniji i angažovaniji, te da se prilagodi novim okolnostima, koje su potpuno izmijenjene u odnosu na vrijeme osnivanja Alijanse, odnosno u vrijeme hladnog rata 1949. godine. 

Dokument pod nazivom "Nato 2020: Novi strateški koncept - Osigurana bezbjednost, dinamičan angažman", prvi strateški koncept od 1999. i za 21. vijek, predstavlja doktrinu koja će formalizovati ulogu Nato kao međunarodnu vojno-političku silu i rivala UN. 

Na samitu učestvuje američki predsjednik Barack Obama, koji će se sastati i sa predstavnicima EU, uključujući predsjednika Evropskog savjeta Hermana van Rompeja i Evropske komisije Jose Manuela Barossa. 

Samitom, koji se prvi put održava u Portugalu, jednoj od osnivača Alijanse, predsjedava generalni sekretar Nato Anders Fogh Rasmussen, a domaćin je portugalski premijer Jose Sokrates.