Slamka spasa
4

Samaras: Grčka bi mogla početi prodavati svoje otoke

Klix.ba
Antonis Samaras
Antonis Samaras
Grčka bi se uskoro mogla početi spašavati rasprodajom otoka, za koje bi itekako bilo zainteresovanih investitora.

Grčki premijer Antonis Samaras je u intervjuu za francuski Le Monde izjavio da bi zemlja mogla potražiti spas rasprodajom nenaseljenih otoka. On je istakao da su investicije ključ oživljavanja ekonomije, a planovi privatizacije uključuju prodaju željeznice i dijela obale Attice.

Upitan da li je vlada spremna na to da proda nenaseljene otoke, odgovorio je: "Sve dok to ne predstavlja problem po nacionalnu sigurnost, neki od tih otoka bi mogli imati komercijalnu upotrebu".

Nije želio detaljisati o tome, ali je dodao da Grčka neće jeftino prodavati otoke, već im je cilj da neiskorištene terene pretvore u kapital koji bi donosio prihode.

Inače, prodaja javnog zemljišta je veoma osjetljivo pitanje u Grčkoj. Prošle godine je bilo riječi o tome, a tadašnji premijer George Papandreou je najavljivao da će zakonom takvo nešto zabraniti.

Samaras je jučer za njemački Bild izjavio da im je potrebno dodatno vrijeme za provođenje mjera štednje i reforme neophodne za oslobađanje sredstava kako bi Atina izbjegla bankrot.

Prema njegovim riječima, sve što Atina želi jeste "prostor za disanje" kako bi oživjela ekonomiju i podigla državne prihode. On je dodao da dodatno vrijeme automatski ne znači i još novca.

Grčka je već pet godina u recesiji i trenutno pokušava okončati uvođenje mjera štednje za naredne dvije godine. Od Atine je zatraženo da sprovede ekonomske i strukturalne reforme, među kojima su promjene na tržištu rada i obnavljanje privatizacije.

Uvođenje ovih mjera neophodno je za oslobađanje naredne tranše pomoći od 33,3 milijarde eura, koja je dio drugog paketa od 130 milijardi eura.

Zvaničnici takozvane trojke, koju čine MMF, Evropska centralna banka (ECB) i Evropska komisija, trebalo bi da idućeg mjeseca podnesu izvještaj da li je Grčka ostvarila dovoljan napredak u provođenju reformi i mjera štednje.

Samaras će se u petak sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, a dan kasnije s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom u Parizu.