Grčka mora sprovesti mjere štednje
0

Njemačka i Francuska odlučile: Nema popuštanja Atini

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Francois Oland poručili su Grčkoj da ne očekuje popuštanja u sporazumu o finansijskoj pomoći ukoliko ne ispuni zadate ciljeve u sprovođenju reformi i mjera štednje.

Oland je izrazio nadu da će Grčka ostati u eurozoni, ali je dodao da se podrazumijeva da ova zemlja mora preduzeti za to neophodne napore.

Merkelova i Oland će se kasnije tokom sedmice sastati i sa grčkim premijerom Antonisom Samarasom.

Predsjedavajući eurozone Jean-Claude Juncker rekao je u srijedu na sastanku sa Samarasom da su "vrata i dalje otvorena za promjenu uslova finansijske pomoći".

Samaras pokušava da izdejstvuje produženje roka za uvođenje mjera do dvije godine kako bi Grčka ostvarila napredak neophodan za poboljšanje javnih finansija.

Grčka je već pet godina u recesiji i trenutno pokušava da okonča uvođenje mjera štednje za naredne dvije godine. Od Atine je zatraženo da sprovede ekonomske i strukturalne reforme, među kojima su promjene na tržištu rada i obnavljanje privatizacije.

Uvođenje ovih mjera neophodno je za oslobađanje naredne tranše pomoći od 33,3 milijardi eura koja je dio drugog paketa od 130 milijardi eura.

Zvaničnici takozvane trojke trebalo bi da idućeg mjeseca podnesu izvještaj da li je Grčka ostvarila dovoljan napredak u sprovođenju reformi i mjera štednje.