Iznio niz pohvala
50

Salvini komentirao izbore u Rusiji pa izazvao bijes evropskih političara: "Trebate se stidjeti"

V. K.
Matteo Salvini (Foto: EPA-EFE)
Matteo Salvini (Foto: EPA-EFE)
Zamjenik premijera i italijanski ministar Matteo Salvini komentirao je rezultate izbora u Rusiji te je ponovno izazvao bijes italijanske i evropske političke javnosti.
Naime, u komentaru ruskih predsjednički izbora Salvini je rekao kako izbor birača uvijek treba poštovati.

"Mi uzimamo u obzir glasove u Rusiji. Kada narod glasa, uvijek je u pravu. Izbori su generalno dobra stvar i kada se pobijedi i kada se izgubi. Kada izgubimo izbore, pokušavamo shvatiti gdje smo pogriješili i kako da budemo bolji sljedeći put. Izbori u Rusiji su održani i uzimamo u obzir glasove građana, nadajući se da će 2024. godina biti godina mira", poručio je Salvini.

Njegovo shvatanje ruskih izbora izazvalo je niz kritika kako u Italiji tako i širom Evropske unije.

Među prvima koji su reagovali bili su predstavnici Evropske narodne partije (EPP).

"Salvini se može stidjeti zbog izjave da su ljudi uvijek u pravu zbog pobjede Vladimira Putina na namještenim predsjedničkim izborima u Rusiji", saopćeno je.

Litvanska europarlamentarka Rasa Juknevičiene također je kritikovala Salvinija te je također poručila da se treba stidjeti zbog izjave.

"Ubijeni opozicioni lideri u Rusiji ne mogu sada reći Salviniju da li su izgubili. Ipak, historija će odgovoriti, kao što je odgovorila i tokom pada svih diktatora. Onda ćete se, ministre Salvini, stidjeti tih riječi o Putinovoj pobjedi", poručila je.