Svijet
0

Sahranjen Tamerlan Tsarnaev

FENA
Tamerlan Tsarnaev
Tamerlan Tsarnaev
Ubijeni osumnjičeni za napade tokom maratona u Bostonu Tamerlan Tsarnaev konačno je sahranjen, čime je okončan spor oko toga šta se treba uraditi s njegovim tijelom, saopćila je u četvrtak policija u gradu Worcesteru u američkoj saveznoj državi Massachusetts.

"Kao rezultat našeg javnog apela za pomoć, hrabra i suosjećajna osoba je pružila pomoć za sahranu preminulog. Njegovo tijelo se ne nalazi više u Worcesteru. Sahranjen je", navodi se na internetskoj stranici policijskog odjela.

Tsarnaev (26) je poginuo u oružanom sukobu s policijom tri dana nakon napada 15. aprila u kojima su poginule tri osobe, a ranjeno je više od 260, podsjeća AFP.

Obdukcijom se utvrdilo da je Tsarnaev preminuo zbog rana zadobijenih u pucnjavi s policijom i jer ga je mlađi brat Dzhokhar pregazio automobilom tokom sukoba.

Sve do sada, tijelo nekada perspektivnog amaterskog boksera ležalo je u pogrebnom društvu.

Groblja su ga odbila prihvatiti, a zvaničnici vlasti u Bostonu nisu željeli intervenisati.

Demonstranti su opkolili pogrebno društvo i zahtijevali da se njegovo tijelo vrati u njegovu rodnu pokrajinu Dagestan u ruskoj nemirnoj regiji Kavkaz.

Međutim, ujak koji živi u Sjedinjenim Državama rekao da je bi Tsaranaevo tijelo trebalo biti položeno na počinak u mjesto koje je postalo njegov istinski dom u Bostonu zbog čega je došlo do spora.

Policija u Worcesteru nije objavila ime osobe koja je pomogla u rješavanju ovog spora niti lokaciju gdje je Tsarnaev sahranjen.