Svijet
0

Bomba pravljena u kući Tamerlana Tsarnaeva

SRNA
Braća Tsarnaev
Braća Tsarnaev
Braća Dzhokhar i Tamerlan Tsarnaev napravili su bombe koje su aktivirali na Bostonskom maratonu u Tamerlanovoj kući u Cambridgeu, u državi Massachusetts.

Istražioci su uvjereni da su braća na internetu na islamističkim sajtovima pronašli "recept" kako da naprave bombu, iako su neke sastojke zamijenili. Oni su napravili bombu manje od osam kilometara od mjesta gdje će je aktivirati.

Agenti FBI već danima ispituju udovicu Tamerlana Tsarnaeva - Katherine Russell i druge svjedoke pokušavajući da sklope mozaik o tome kako i gdje su braća prikupili dijelove za bombu i šta su drugi ljudi iz njihove okoline znali o planovima i uvjerenjima braće.

Tamerlan Tsarnaev (26) je u kući skoro stalno boravio sa malim djetetom, dok je njegova žena radila, a njegov brat Dzhokhar (19) bio je student Univerziteta Massachusetts. On je živio u studentskom domu u kampusu.

Istražioci vjeruju da je Tamerlan dok je bio sam u kući radio na bombi koristeći materijale koje je našao u kući. Pronađene bombe bile su napravljene od pretis lonca punjenog ekserima i kugličnim ležajevima.

Russelova, koja je odbacila svaku povezanost sa slučajem, navodeći da nije bila upoznata o poslovima svog muža, rekla je da će sarađivati sa policijom na svaki način.

Udovica, koja se od ubistva muža i dalje oblači u tradicionalnu muslimansku odjeću sa šalom oko glave, pokušava da se distancira od bivšeg muža za koga se udala u junu 2010. godine u džamiji u Bostonu, prethodno prešavši na islam.

Ona je odbila da preuzme tijelo Tamerlana iz mrtvačnice, rekavši da njegova porodica to može da učini ako hoće i da oni mogu da organizuju sahranu.

Bostonska televizijska stanica VCVB javila je kasno sinoć da je obdukcijom utvrđeno da je Tamerlan ubijen i da je umro od posljedica vatrenog oružja i udara tupog predmeta u predjelu glave i torza.

Dzhokhar je automobilom prešao preko Tamerlana pokušavajući da pobjegne od policije.