Svijet
50

Dzhokhar Tsarnaev okrivio brata za planiranje bombaškog napada u Bostonu

Klix.ba
Dzhokhar Tsarnaev
Dzhokhar Tsarnaev
Osumnjičeni za bombaške napade na Bostonskom maratonu, Dzhokhar Tsarnaev, rekao je istražiteljima da je njegov brat Tamerlan osmislio plan napada te da iza njih ne stoji nijedna teroristička grupa, javlja CNN.

Prvi intervjui sa Dzhokharom govore da su braća samoproglašeni džihadisti. Dzhokhar, koji je nakon ranjavanja smješten u bolnicu u Bostonu, rekao je da je njegov brat Tamerlan, koji je ubijen u petak, želio braniti islam od napada. Vladini istražitelji su upozorili da se radi o prvim izjavama i da je potrebno istražiti da li su ti navodi tačni.

Neimenovani policijski zvaničnik je rekao da nije pronađen nikakav dokaz da su bombaši imali pomagače, ali da je potrebno vremena kako bi se provela kompletna istraga.

Devetnaestogodišnji Dzhokhar je optužen za zavjeru i korištenje oružja za masovno uništenje, što je rezultiralo gubitkom života. Nakon što je ranjen i prevezen u bolnicu u Bostonu, mladić je bio pod jakim sedativima. Tokom saslušanja je komunicirao uglavnom odgovarajući sa "da" ili "ne". Između ostalog, postavljena su mu pitanja da li ima još bombi i da li je još neko umiješan u napade.

Dzhokhar je pogođen u glavu, vrat, noge i u ruku. Izgubio je mnogo krvi, a vjerovatno i slabo čuje zbog upotrijebljenih eksplozivnih sredstava koja su ga natjerala da izađe iz čamca u kojem se skrivao. On je ranjen u petak navečer tokom razmjene vatre s policijom, a nakon toga je uhapšen.

Istražitelji namjeravaju razgovarati i sa suprugom Dzhokharovog ubijenog brata Tamerlana Katherine Russell, kako bi saznali da li je ona znala nešto o napadima. Njen advokat je rekao da ona nije znala za planove svog muža. Tokom zajedničkog života, Katherine je radila kao kućna pomoćnica, dok je Tamerlan ostajao kući kako bi čuvao njihovu dvogodišnju kćer.