Postaju sve agresivnije
0

SAD: Zvaničnici strahuju od novih zavjera iranskih Quds snaga

FENA
Pripadnici snaga Quds
Pripadnici snaga Quds
Sjedinjene Države vjeruju da su iranske Quds snage postale sve agresivnije van zemlje i da bi mogle raditi na drugim međunarodnim zavjerama osim navodnog plana ubistva saudijskog ambasadora u Washingtonu, saopćila su tri američka zvaničnika za Reuters.

Američke optužbe prošle sedmice o osujećenom planu ubistva saudijskog diplomate u Washingtonu povećale su napetosti između Sjedinjenih Država i Irana. One su također pojačale američku pažnju na Quds snage, tajno operativno krilo iranske moćne Revolucinarne garde, za koju se vjeruje da je organizirala napade na američke ciljeve na Bliskom istoku - ali nikada ranije na ciljeve u samim Sjedinjenim Državama.

  • Oni su postali sve agresivniji, ne samo u Iranu nego i širom svijeta, izjavio je visoki američki zvaničnik za Reuters. Taj zvaničnik je tražio da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da javno govori zbog osjetljivosti teme.

Američki zvaničnici dugo optužuju snage Quds - što je arapska riječ za Jerusalem - da koriste svoje saveznike kako bi napadali američke vojnike u Iraku, Afganistanu i u drugim zemljama.

Quds snage, čija je moć u Iranu u porastu, također su aktivne u Libanu, zemljama Zaliva i Siriji, saopćili su zvaničnici.

Brojni specijalisti za Iran reagovali su sumnjičavo na objavu navodnog iranskog plana ubistva saudijskog diplomate u SAD-u. Teheran je odbacio tu optužbu kao izmišljotinu.