Svijet
0

Iran: Zavjera je smiješan scenarij neprijatelja islama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranske vlasti demantirale su kao lažne optužbe SAD da su umiješane u zavjeru za ubistvo saudijskog ambasadora u Washingtonu i istakle da to predstavlja "smiješan scenarij čiji su tvorci neprijatelji islama" s ciljem stvaranja podjela u regiji.

"Ovo je unaprijed smišljeni scenarij kako bi se pažnja javnosti skrenula s domaćih problema u SAD", izjavio je za AFP savjetnik za medije iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, Ali Akbar Džavanfekr.

Ahmadinedžadov savjetnik je rekao da američka vlada i Centralna obavještajna agencija (CIA) na tom polju "imaju dosta iskustva" i da će Iran morati da sačeka kako bi saznao koji su "ciljevi američke vlade".

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova "snažno je demantirao lažne optužbe o planovima za ubistvo saudijskog ambasadora u Sjedinjenim Državama", navodi se u saopćenju koje je prenijela iranska novinska agencija Fars.

"Ta vrsta ponašanja, zasnovana na staroj, neprijateljskoj politici Sjedinjenih Država i cionizma je smiješan scenarij čiji su tvorci neprijatelji islama s ciljem da stvore podijele u regiji", kazao je glasnogovornik.

On je dodao da su odnosi Irana i Saudijske Arabije zasnovani na međusobnom poštovanju i da "takva lažna optužba ne vodi nigdje i neće imati nikakav uticaj na javno mnijenje".

Američke vlasti saopćile su u utorak da su razotkrile plan za ubistvo saudijskog ambasadora u Washingtonu, iza koga, kako se navodi, stoje elementi iranske vlade.

Ministar pravde Eric Holder izjavio je na konferenciji za novinare da ta zavjera predstavlja flagrantno kršenje američkih zakona i međunarodnog prava, i da SAD za to smatraju odgovornim Teheran.

Zbog učešća u ovoj zavjeri podignute su optužnice protiv dvije osobe. U septembru je u New Yorku uhapšen Mansor Arbabsijar (56), Iranac koji je dobio američko državljanstvo, a drugi optuženi je Golam Šakuri, koji je još na slobodi.